Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csehország tárgyalni kezdett a menekültek befogadásáról

2016-02-15 13:03:58

 

Csehország tárgyalásokat kezdett harminc menekült befogadásáról, akik Görögországon és Olaszországon át érkeztek az Európai Unió területére - közölte a cseh belügyminisztérium hétfőn Prágában.

 

    A menekültek szétosztására vonatkozó tavalyi uniós kvóták szerint Csehországnak 2017 végéig összesen 2691 menekültet kell befogadnia a migrációs válságban leginkább érintett országokból.
    A cseh kormány tavaly júliusban önként kötelezettséget vállalt, hogy a program keretében 1100 menekültet vesz át Olaszországtól és Görögországtól. Két hónappal később az EU-ban olyan döntés született, hogy cseheknek további 1591 menekültet kell befogadniuk, jóllehet Csehország és néhány más állam, köztük Magyarország is, a kötelező menekültkvóták ellen szavazott.
    Az első 30 menekült - 20 Görögországból és 10 Olaszországból - átvételéről várhatóan a következő napokban kezdődnek meg a hivatalos tárgyalások - olvasható a cseh belügyminisztérium tavalyi, migrációs helyzetről szóló jelentésében, amelyet a tárca a szerdai kormányülésre készített. 
    "Igen, már felvettük a kapcsolatot Olaszország és Görögország képviselőivel, tíz, illetve húsz ember átvételéről" - közölte Klára Peknicová, a belügymnisztérium sajtóosztályának munkatársa.
    Egy friss országos felmérés szerint a menekültek befogadását a cseh lakosság kétharmada ellenzi.