Emma napja van. | 2024.04.19

Magasabbak lesznek a szlovák költségvetés bevételei a vártnál

2016-02-15 12:17:09

 

Pozitív irányba módosította az állami költségvetés adóbevételeire vonatkozó kilátásait a szlovák pénzügyminisztérium, a változtatást Robert Fico kormányfő és Peter Kazimír pénzügyminiszter jelentette be hétfőn Pozsonyban tartott sajtótájékoztatójukon.

 

    A szlovák költségvetés tavalyra várható bevételeinek összegét, a legutóbbi - októberben közzétett - számokhoz képest 489 millió euróval (mintegy 150 milliárd forint) emelték meg - jelentette be Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter. Hozzátette: az idei évre várható adóbevételek összegét 410 millió euróval, a 2017-re várható bevételeket pedig 369 millió euróval növelték.
    Kazimír elmondta: a prognózist elsődlegesen a hatékonyabb adóbeszedésnek, azon belül az áfabevételek emelkedésének köszönhetően sikerült javítani. Kifejtette: a többlet háromötödét az adó- és járulékbeszedés eredményességének növekedése képzi, ugyanakkor mintegy 200 millió euró többlet a makrogazdasági adatok változásának, a gazdasági teljesítmény javulásának tudható be. 
    A szlovák pénzügyminiszter rámutatott: a cégadókból származó költségvetési bevételek 2014. kezdete óta folyamatosan emelkednek, az adóbeszedés hatékonyságának javulását pedig az is mutatja, hogy 2015 negyedik negyedévben az előző évihez képest csaknem 17 százalékkal emelkedett a beszedett adók összege.
    "Közel vagyunk a célhoz" - jelentette ki Kazimír az idei költségvetés 1,9 százalékos hiánycéljával kapcsolatban. Megjegyezte: a márciusi parlamenti választások utáni kormány pénzügyminiszterének "semmi gondja nem lesz" a deficitcéllal,  és reálisnak látszik, hogy Szlovákia 2018-ra nullszaldós költségvetéssel gazdálkodhat majd.
    Robert Fico, szlovák kormányfő a pénzügyminiszter által ismertetett számadatokra hivatkozva kijelentette: különösebb kockázatok nélkül megerősítheti azt a napokban tett vállalást, hogy amennyiben pártja az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD)ismét kormánytényező lesz, Szlovákiában az Európai Unió átlagának 85 százalékára emelkedik a szlovákiai életszínvonal. Kifejtette: a következő kormányzati ciklusban folytatni akarják a minimálbér emelését, úgy, hogy az elérje az 500 eurós (mintegy 155 ezer forint) határt. A minimálbér összege, az unióban az elmúlt négy év során arányát tekintve Szlovákiában nőtt a legnagyobb mértékben, az idei évtől 405 euró (mintegy 125 ezer forint). Jelenleg 113 ezer munkavállaló dolgozik minimálbérért, ez az összes alkalmazott mintegy 7 százaléka.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó