Gedeon napja van. | 2024.03.28

Oroszország megtiltotta az ukrán kamionok belépését területére

2016-02-14 19:47:00

 Oroszország válaszlépésként az orosz kamionok ukrajnai blokádjára megtiltotta a területére történő belépést az ukrán teherautóknak - hozta nyilvánosságra az ukrán sajtó vasárnap az orosz közlekedési minisztérium honlapján közzétett információra hivatkozva.

    A minisztériumi közlemény szerint az intézkedés mindaddig életben marad, amíg az ukrán fél nem oldja fel az orosz teherszállító járművek törvényellenes blokádját. 
    A hét második felében civil aktivisták és önkéntes alakulatok tagjai útblokádokat létesítettek, ahol az államhatár felé visszafordították az orosz jelzésű kamionokat. Az akció csütörtökön Kárpátalján kezdődött, vasárnapra egyre több ukrajnai területen, köztük Nyugat-Ukrajnában Lemberg (Lviv), Voliny, Rivne, Ivano-Frankivszk, Csernyivci, Vinnicja és Zsitomir, az ország északkeleti részén pedig az Oroszországgal határos Szumi megyében is csatlakoztak a megmozduláshoz. 
    Refat Csubarov krími tatár vezető vasárnap az egyik közösségi portálon tett bejegyzésében támogatásáról biztosította az orosz kamionokkal szembeni civil kezdeményezést. 
    "Oroszországot, amely megszállta a Krím félszigetet és háborút robbantott ki Ukrajna keleti részén, teljesen el kell szigetelni a civilizált világtól mindaddig amíg az utolsó orosz katona el nem hagyja a független Ukrajna területét, beleértve a Krímet" - hangoztatta Csubarov. 
    Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó szintén támogatásáról biztosította az orosz kamionok ukrajnai áthaladásának tilalmát. Úgy fogalmazott, "el kell dönteni, hogy Ukrajna Oroszországgal háborúzik vagy kereskedik". Bejelentette, beadvánnyal fordul Kijevhez, hogy azonnal tiltsa be az orosz teherszállító járművek belépését Ukrajnába.
    Az ukrán kormány a múlt év végén megtiltott mindenféle áruszállítást - beleértve a villamosáram eladását is - ukrán területekről az orosz megszállás alatti Krím félszigetre. A határozat január 17-én lépett életbe. A kormányrendelet azután született, hogy krími tatár aktivisták és ukrán önkéntesek tavaly szeptemberben blokád alá vették a dél-ukrajnai Herszon megyében a félszigetre vezető összes közutat.