Gedeon napja van. | 2024.03.28

Zeneakadémiai koncerttel zárul az egyhetes izraeli-magyar zenei workshop

2016-02-14 10:26:00

Zeneakadémiai hangversennyel zárul kedden a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja.

    A Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezte meg a Reconnections nevű eseménysorozatot. A mostanra rendszeressé vált programsorozatnak egyik évben Budapest, a következőben pedig Jeruzsálem ad otthont és ezzel párhuzamosan minden második "kört" követően a kamarazenélés egy új formációját igyekeznek megmutatni - derül ki a Zeneakadémia ismertetőjéből.
    Ennek szellemében a 2013-2014-es fordulóban a vonós kamarazene, 2015-ben és idén pedig a fúvós kamarazene került előtérbe. Az első két évben Budapestről Onczay Csaba, Keller András és Kováts Péter képviselték a Zeneakadémia vonós kamara tradícióját, Jeruzsálemből pedig a néhai David Sella, Zvi Carmeli és Lihay Bendayan dolgoztak a két intézmény diákjaiból összeállt együttesekkel.
    Idén a Zeneakadémia részéről Ábrahám Márta és Szatmári Zsolt, a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia tanárai közül pedig 2015-ben Eitan Globerson és Menachem Wiesenberg, idén pedig Yaron Rosenthal és a visszatérő Zvi Carmeli tanítja a kamaraformációkat.
    A két akadémia több mint 20 hallgatója és tanára találkozott minden év februárjában, hogy együtt tanuljanak, gyakoroljanak és kamarazenét játsszanak.
    "A zene önmagában is, az együttzenélés pedig még nagyszerűbb lehetőséget kínál arra, hogy a különböző országokból
és kulturális háttérből érkezők a találkozás során felépítsék a kölcsönös megértés és a barátság hídjait. Mindez túlmutat a
személyes kapcsolatokon, nemzetek feletti, globális szinten érezteti hatását: elsöpri az előítéleteket és az idegengyűlöletet.
Ezek a célok vezéreltek bennünket, amikor elindítottuk közös projektünket"- fogalmaz köszöntőjében Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete, aki annak idején életre hívta a programot.
    A program szakmailag kihívás, mert a hallgatók és tanárok az egyhetes workshop elején találkoznak először egymással és alkotnak vegyes kamarazenei csoportokat. "Eltérő zenei és kulturális hátterük teszi izgalmassá azt a folyamatot, amiben a próbákon keresztül eljutunk a záróhangversenyig" - fogalmazott Vigh Andrea, a budapesti Zeneakadémia rektora.
    A Zeneakadémia nagytermében kedd este tartandó zárt körű koncerten Bach, Schubert, Yinam Leef, Beethoven, Ligeti György és Csajkovszkij művei csendülnek fel Dukay Barnabás és Zvi Carmeli vezényletével. Az est fővédnöke Áder János köztársasági elnök.