Gedeon napja van. | 2024.03.28

Müncheni konferencia - Porosenko: Ukrajnában nincs polgárháború

2016-02-13 18:40:00

Ukrajnában nem polgárháború dúl, hanem háború, amely az orosz "agresszió" miatt kezdődött - hangsúlyozta Petro Porsenko ukrán államfő szombaton az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).
Petro Porosenko a fórum elnökök vitája című pódiumbeszélgetésén kifejtette, hogy Ukrajnából nem kiszakadtak területek, hanem orosz megszállás alá kerültek.
    Úgy vélte, Moszkva az EU megosztására törekszik, és pártok, mozgalmak fejlődéséből kitűnik, hogy egy "új Európa" formálódik, a bezárkózás, idegenellenesség, vallási fundamentalizmus, intolerancia, homofóbia és az emberi jogok megvetésének Európája, amelynek vezetője Vlagyimir Putyin orosz elnök.
    Elmondta, elege van azokból a politikusokból, akik mindig csak arról beszélnek, hogy párbeszédet kell folytatni Moszkvával, és hangsúlyozta, hogy Oroszországot csak az Ukrajnával vállalt szolidaritás révén lehet feltartóztatni, ezért meg kell őrizni az EU egységét és fenn kell tartani az Oroszország elleni szankciókat.     
    A pódiumbeszélgetést vita helyett az egyetértés jellemezte, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke például úgy vélte, valóban jelentős hasonlóság mutatkozik számos európai párt és Vlagyimir Putyin orosz elnök pártjának nézetei között. Hozzátette, hogy az elfordulás a szolidaritástól évtizedek óta megfigyelhető az európai társadalmakban, és ez a folyamat most már több országban "kormányzati szintre emelkedett".
    A német politikus megjegyezte, hogy az EU csak annyira lehet erős és egységes, amennyire tagjai ezt akarják.
    Dalia Grybauskaite litván elnök egyebek között kifejtette, hogy Oroszország "forró háborút" indított Ukrajnában, és az EU "meghajol az orosz erőszak előtt".
    Andrzej Duda lengyel államfő hangsúlyozta, hogy Moszkva "aláássa" a hidegháború után kialakult európai rendet. A politikus szorgalmazta a NATO állandó jelenlétének erősítését az észak-atlanti szövetség keleti szárnyán, és kifejezte reményét, hogy a nyári varsói NATO-csúcson sikerül előrelépni ebben az ügyben. Kiemelte: amennyiben Oroszország megerősíti katonai jelenlétét a Lengyelország és a Balti-tengeri NATO-tagállamok között fekvő Kalinyingrádban, akkor a NATO-nak is így kell eljárnia.