Auguszta napja van. | 2024.03.29

 Jordániai király: közösen kell fellépni a terrorizmus ellen

2016-02-12 18:28:55

A nemzetközi közösségnek egyesítenie kell erőfeszítéseit a közös ellenséggel, a "globális dzsihadista terrorizmussal" szembeni küzdelemben, úgy kell cselekednie, mint egy "valóságos nemzetközi koalíciónak" - mondta II. Abdalláh jordániai király az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC) pénteken elhangzott felszólalásában.

    Az uralkodó szerint a nemzetközi közösség tagjainak felül kell kerekedniük ellentéteiken, és az igazi közös ellenséggel szemben kellene összpontosítaniuk erőiket. Az Iszlám Állam ugyanis II. Abdalláh szerint egy globális fenyegetés részét képezi, az egész földkerekségen szítja az erőszakot.
    A király szerint ennek a veszélynek a méretei miatt eljött az idő a nemzetközi együttműködés "új szintjének" a kialakítására, amelynek felül kell kerekednie a más kérdésekben meglévő nézeteltéréseken. "Úgy kell cselekednünk, mint egy valóságos nemzetközi koalíció" - mondta a király. Úgy vélte: a biztonsági és katonai ügyekben össze kell hangolni a feladatokat, meg kell osztani a felelősséget.
    Az első lépés II. Abdalláh szerint az, hogy véget vessenek Szíriában a kormány és a felkelő csoportok közötti erőszakos cselekményeknek, hogy utat lehessen nyitni a "politikai megoldás" irányában, és a "globális fenyegetésre" lehessen koncentrálni. Ezután - tette hozzá - hozzá kellene látni más veszélyeztetett területek stabilizálásához, mint amilyen Irak vagy a Balkán. Abdalláh fontosnak nevezte, hogy diplomáciai téren "egy emberként lépjen fel" a nemzetközi közösség a szíriai polgárháború megoldása érdekében.
    "Ha most nem cselekszünk, akkor a terrorista veszély csak fokozódni fog, és ha nem együttesen lépünk, akkor csökkenni fog a siker lehetősége" - hangsúlyozta a jordániai uralkodó.
    A jordániai hatóságok szerint összesen mintegy egymillió szíriai menekült él Jordániában, többek között olyanok is, akik még a 2011-es fegyveres konfliktus előtt érkeztek a közel-keleti arab országba. A szíriai menekültek összesen 4,6 milliós tömegéből Jordániában jelenleg 635 ezret regisztráltak az ENSZ-nél.
    Abdalláh előző héten a BBC brit hírtelevíziónak adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy Jordánia "a tűréshatárra ért" a szíriai menekültek fogadását illetően és az Európai Unió segítségére van szüksége.