Auguszta napja van. | 2024.03.29

Aláírták az egészségügyi ágazati kollektív szerződés egyik fejezetét

2016-02-12 13:40:34

 

Lezárták és aláírták az egészségügyi ágazat dolgozóit érintő kollektív szerződés munka- és pihenőidőt szabályozó XI. fejezetét. A dokumentumot az ágazat reprezentatív szakszervezetei és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága vezetői látták el kézjegyükkel pénteken, Budapesten.

 

    Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke az aláírás előtt emlékeztetett arra, hogy a mostani megállapodás része a tavaly májusban indult sztrájktárgyalásoknak, amelyek folytatódnak.
    Azt mondta, mindig is a tárgyalásos rendezés hívei voltak, aminek most megvan a kézzelfogható eredménye. Hozzátette: az egészségügyi vezetésben bekövetkezett személycserékkel sem torpant meg a kormányzat és a reprezentatív szakszervezetek közötti tárgyalás az ágazati kollektív szerződés megszületéséről.
    Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár rövid beszédében mérföldkőnek nevezte a mostani fejezeti aláírást. Úgy fogalmazott: nehéz út vár a felekre, hiszen a tárgyalások folytatódnak.
    Az államtitkár közölte: nincs új kormány, nincs új program, csak az szeretnék megtartani, amit ígértek. Az ágazati kollektív szerződésről folyó tárgyalások nemcsak szimbolikusak az államtitkárság részéről - mondta -, hanem azt be is szeretnék fejezni. 
    "Nem szaladunk el semmi elől, de szeretnénk konstruktívak, a hibákat feltáróak lenni" - tette hozzá.
    Ónodi-Szűcs Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy a munka törvénykönyvének az ágazat dolgozóira nézve legkritikusabb részeit tekintették át, és a most aláírt fejezetben pontosítottak, "jobbítottak" a szakdolgozók javára.
    Az eseményen az egészségügyi szakmai kamarák - amelyek a sztrájktárgyalásokon részt vesznek, de köztestületként nem aláírói a kollektív szerződésmegállapodásnak - képviselői egyöntetűen pozitívan értékelték a fejezeti aláírást.
    Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke arról beszélt, hogy nehéz és kemény munkával haladnak előre, de a problémákkal szembe kell menni, és keresni kell a megoldást.
    Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke reményét fejezte ki, hogy hamarosan az ágazati kollektív szerződés többi pontjában is kézzelfogható eredmények lesznek.
    Thoma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (alágazati szinten reprezentatív testület) elnöke azt mondta, ez a részmegállapodás több mint tízéves méltánytalanságnak vet véget.
    Az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága 2015. májusban kezdett egyeztetéseket az ágazati reprezentatív szakszervezetek, az érdekvédelmi szervezetek és az ágazati kamarák bevonásával.
    A legutóbbi tárgyalási forduló február 10-én, szerdán volt. Akkor az államtitkárság azt közölte az MTI-vel, hogy konstruktív tárgyalási fordulót tartottak a felek. A tájékoztatás szerint a tárgyaláson az érdekképviseletek kifejezték: szeretnék módosítani az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletet és az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló törvényt. A kötelező továbbképzésekhez kapcsolódó szabadnapok kiadásának témájában a felek abban állapodtak meg, hogy további szakértői munkára lesz szükség.
    Az egyeztetések két hét múlva folytatódnak.