Gedeon napja van. | 2024.03.28

A terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem a pénzügyminiszteri tanácsülés középpontjában

2016-02-12 12:25:00

 

Az információcsere és a cselekvési tervben meghatározott célok minél hamarabbi megvalósítására van szükség a terrorizmus finanszírozása elleni hatékony küzdelemhez. Ilyen a készpénzforgalom szigorúbb ellenőrzése, amelynek visszaszorításával könnyebben követhető a pénz útja - jelentette ki Brüsszelben Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurogroup elnöke a Gazdasági és Pénzügyi Tanács (ECOFIN) pénteki ülésére érkezésekor.

    A készpénzforgalom szigorúbb ellenőrzésével kapcsolatban az 500 eurós bankjegy sorsáról az Európai Központi Bank (ECB) véleményét fogják kikérni a pénteki ülésen résztvevő politikusok a holland pénzügyminiszter szerint. A nagy címletű bankjegy ugyanis bizonyos vélemények szerint megkönnyíti a nagyobb pénzösszegek ellenőrizhetetlen mozgását.
    Dijsselbloem korábban a bankkártyás fizetések szigorú korlátozása mellett is érvelt, mivel francia nyomozók szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet is ilyen módon támogatta a 130 áldozattal járó párizsi terrortámadások elkövetőit.
    Az uniós bizottság által javasolt cselekvési terv értelmében a felszámolnák a tiltott készpénzforgalmat, befagyasztanák a terrorista csoportokhoz köthető számlákat és hatékonyabbá tennék a hírszerző szervek pénzügyi információinak megosztását. A terv a terroristák pénzmozgását követve azok támogatóinak és kedvezményezettjeinek azonosítására összpontosít.
    Dijsselbloem Nagy-Britannia esetleges unióból való kilépésével kapcsoltban az egységes belső piac jelentéségére hívta fel a figyelmet, amelynek megmaradása és jó működésének az unió egyben maradása az egyik feltétele. Ez minden tagállam, még Nagy-Britannia érdeke is - fogalmazott a miniszter.
    Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelő uniós biztos az ülésre érkezésekor reményét fejezte ki, hogy a pénteki ülésen résztvevő miniszterek elfogadják a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemmel kapcsolatban az uniós bizottság által javasolt átfogó cselekvési tervet.
    Az uniós biztos megemlítette, hogy felül kell vizsgálni a több országban működő, előre feltöltött bankkártyák rendszerének szabályozását és a virtuális pénzek mozgását is szigorúbban kell ellenőrizni, amelyek lehetővé teszik a névtelen utalásokat.
    Az uniós pénzügyminiszterek pénteki tanácskozásának napirendi pontjai között szerepel a vállalatok adókikerülése elleni fellépés megvitatása, ennek eretében az Európai Bizottság új javaslatcsomagot mutat be.
    Célja a vállalatok általi adókikerülés elleni szabályok megerősítése. A csomag olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek egyrészt az agresszív adótervezést hivatottak megakadályozni, másrészt fokozzák a tagállamok közötti átláthatóságot, és tisztességesebb versenyt biztosítanak az egységes piacon működő összes vállalkozásnak.