Emma napja van. | 2024.04.19

Márka Szabolcs: a gravitációs hullámok igazolása az univerzum tanulmányozásának új lehetőségeit nyitja meg

2016-02-12 07:30:43

 

 Washington, 2016. február 12., péntek (MTI) - A gravitációs hullámok létének igazolása új lehetőségeket nyit az univerzum vizsgálatára - mondta a csütörtökön bejelentett felfedezésben részt vevő egyik magyar kutatócsoport vezetője, Márka Szabolcs az MTI-nek.

    A lézer interferométeres gravitációshullám-vizsgáló obszervatórium (LIGO) tudósai Washingtonban jelentették be, hogy közvetlen bizonyítékot találtak a téridő görbületének hullámszerűen terjedő megváltozására, amelyet Albert Einstein jósolt meg száz éve.
    A Columbia Egyetem fizikaprofesszora az MTI-nek azt mondta, hogy a felfedezés magyar siker is.
    Mi magyarok is hozzájárultunk a sikerhez, nélkülünk az asztrofizika és az adatelemzés is szegényebb lenne. Büszke lehet az ország, ez elismerés a magyar tudományosságnak is - közölte Márka Szabolcs. Kiemelte Bartos Imre és Márka Zsuzsa munkáját, akik kutatócsoportjának tagjai voltak.
    Az otthon és más kutatócsoportokban dolgozó magyar tudósoknak köszönhetően Magyarország "jelentős játékos" a Wigner Virgo- és a LIGO-együttműködésben egyaránt - tette hozzá a professzor.
    Márka Szabolcs elmondta, hogy a mostani eredményre száz esztendőt kellett várni.
    Nehéz kísérlet volt, de az eredmény nem lezár valamit, hanem kérdések ezreit nyitja meg az új tudósgenerációk előtt - tette hozzá. Márka Szabolcs saját terveiről közölte, hogy az úgynevezett multimessenger asztrofizikával szeretne foglalkozni a jövőben.