Emma napja van. | 2024.04.19

A MÁV legújabb 3 százalékos alapbérfejlesztési ajánlatát sem fogadták el a szakszervezetek

2016-02-11 18:44:00

A MÁV vezetése csütörtökön újabb bérajánlatot tett a szakszervezetekkel folytatott kollektív munkaügyi vitában; átlagosan 3 százalékos alapbérfejlesztést kínált fel. Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az érdekképviseletek nem fogadták el a munkáltató ajánlatát, pénteken jelentik be a sztrájk időpontját. 

    A MÁV csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a MÁV-csoport vezetősége saját hatáskörben, a tulajdonossal egyeztetve, az üzleti tervek átvizsgálása után a munkabéke megőrzése érdekében ajánlotta fel a 3 százalékos alapbéremelést. 
    A hét bérfejlesztésről tárgyaló szakszervezetből a legtöbb tagot tömörítő VSZ elnöke a munkáltatói ajánlat elutasítását azzal magyarázta, hogy a MÁV jelenlegi bérfejlesztési javaslata már nem tartalmazta a korábban kilátásba helyezett önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítést, és a két alkalommal 25-25 ezer forint egyszeri kifizetést sem.
    A MÁV csütörtöki közleményében felidézte, hogy hétfőn a MÁV-csoport vezetése 2,2 százalékos alapbér-emelést, az alapbér további 0,5 százalékát kitevő önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést, továbbá évente két alkalommal 25-25 ezer forint egyszeri kifizetést ajánlott a nem vezetői munkakörben foglalkoztatottak részére a munkabéke fenntartása érdekében. 
    Ez átlagosan 4 százalékos alapbérfejlesztésnek felelt volna meg - mondta az MTI érdeklődésére Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője. 
    A szakszervezetek ezt nem fogadták el. Meleg János a hétfői bértárgyalás után azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy ha a munkáltató által évi két alkalommal felajánlott 25-25 ezer forint kifizetést beépítenék az alapbérbe, akkor ezzel a bérfejlesztési szint már nagyjából elérné a szakszervezetek által javasolt minimum 5 százalékos mértéket. 
    A szakszervezetek követelése arra irányult, hogy az egyszeri kifizetések is épüljenek be az alapbérbe. 
    A vasúttársaság nem tudja teljesíteni a szakszervezetek követelését - írta csütörtöki közleményében -, de arra törekszik, hogy ajánlata a lehető legnagyobb mértékben igazodjon az érdekképviseletek elvárásaihoz. Ezért áll már csak egy elemből az alapbérfejlesztés, átlagosan 3 százalékból. Ezzel párhuzamosan felkérte a szakszerevezeteket, hogy közösen alakítsák ki álláspontjukat a különböző munkavállalói csoportok közötti differenciálásról.
    Meleg János kiemelte: egyelőre a következő tárgyalási napról sem állapodott meg a munkáltatói és a munkavállalói oldal, a sztrájk ideje alatt azonban folyamatos az egyeztetési kötelezettség.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó