Gedeon napja van. | 2024.03.28

Elfogadta Eger idei költségvetését a város közgyűlése

2016-02-11 15:13:31

 

Elfogadta Eger idei költségvetését 11,5 milliárd forintos főösszeggel a hevesi megyeszékhely közgyűlése csütörtökön.

 

    A kormányoldal által megalapozottnak, megfontoltnak, míg az ellenzék által szűkösnek mondott büdzsét hosszas vitát követően, 12 igen és 6 nem szavazattal fogadta el a testület.
    Habis László (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: az önkormányzat az intézményeivel együtt 7,1 milliárd forintnyi saját bevétellel számol, míg a központi költségvetésből több mint 3,1 milliárd forint állami támogatást kap a város. Ezenkívül 95 millió forint fejlesztési hitel felvételét is tartalmazza a költségvetési rendelet.
    A polgármester kitért arra, hogy az idei 11,5 milliárd forintot nem érdemes összevetni a tavalyi 14,3 milliárd forintos költségvetéssel, hiszen 2015-ben az előző uniós fejlesztési ciklus lezárása miatt érkezett több forrás.
    Közölte, többmilliárd forintos fejlesztési csomagot állít össze a város a következő hónapokban, készülve a területi operatív program kiírásaira, a gazdaságfejlesztési és közlekedésfejlesztési pályázatokra, valamint a Modern városok programban szereplő egri fejlesztések előkészítésére.
    Ugyancsak csütörtökön tárgyalt a közgyűlés a kötelező migrációs betelepítési kvótát elutasító előterjesztésről. Az előterjesztő, ifj. Herman István (Fidesz-KDNP) alpolgármester egyebek mellett azzal érvelt, hogy az uniós előírás nem veszi figyelembe az emberek véleményét, ugyanakkor álságos is, hiszen 160 ezer ember befogadásáról szól, miközben 2017-ig 2,5-3 millió migránsra lehet számítani Európában.
    A javaslatot, amelyet a Jobbik kezdeményezésére kiegészítettek a menekültek Magyarországra visszatoloncolásának és egy egri befogadóállomás létesítésének elutasításával, a kormánypárti és a jobbikos képviselők megszavazták.