Csongor napja van. | 2024.04.16

Gyermek betegekkel foglalkozó országos neuropathia-centrum nyílt Miskolcon

2016-02-11 13:51:22

 

Országos Gyermek Neuropathia Centrumot adtak át csütörtökön Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban csütörtökön. Ugyanott a felnőttek szűrésével foglalkozó megyei neuropathia-centrum is nyílt.

 

    A neuropathia, azaz idegkárosodás korai jelei a cukorbeteg gyermekek akár 20 százalékában is megjelenhetnek, de szakszerű diagnosztizálásukra, kezelésükre eddig nem volt intézményes lehetőség az országban, ez az első ilyen létesítmény - mondta az avatást megelőző sajtótájékoztatón Csiba Gábor, a kórház főigazgató főorvosa.
    A neuropathia első sorban a cukorbetegség szövődményeként kialakuló tünetegyüttes. Van olyan típusa, amelyik többek között a szív- és érrendszeri funkciókat károsítja, az ilyen betegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint a neuropathia-mentes cukorbetegek között. Egy másik típus velejárója a betegek természetes érzékelési képességének csökkenése vagy teljes megszűnése.
    Az egyesített rendelők megnyitását a Wörwag Pharma támogatta. A cég - amely a diabétesz és a diabéteszhez kapcsolódó szövődmények diagnosztikáját és terápiáját vallja legfontosabb küldetésének, de jelen van kardiovaszkuláris, nőgyógyászati és pszichiátriai területen is - a neuropathia-centrumok működését is segíteni fogja - mondta a sajtótájékoztatón Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója.
    A miskolci intézményben a betegség felismerése korszerű diagnosztikai módszerekkel történik. Az új neuropathia-centrumba a megyéből várják a felnőtt betegeket és az egész országból a gyermekeket. A vizsgálathoz beutaló szükséges a kezelőorvostól.