Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megtévesztő tájékoztatás miatt bírságolt a GVH

2016-02-10 13:29:00

 Megtévesztette a fogyasztókat az üdülési jogok eladásával kapcsolatos ajánlatával az Online Resorts International Kft. és az Online Resorts Kft. a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint, a jogsértésért a két társaságra 3,35 millió, illetve 10 millió forint bírságot szabtak ki.

    Az MTI-hez szerdán eljuttatott tájékoztatás szerint a GVH megállapította: a jelenleg kényszertörlési eljárás alatt lévő Online Resorts International Kft. 2013 áprilisától, az Online Resorts Kft. pedig már 2012 májusától valótlanul sugallták a szállásajánlataikat igénybe vevő, erre velük szerződést is kötő fogyasztóknak szóbeli tájékoztatásaikban, hogy meglévő üdülési jogukat értékesítik.
    A vállalkozások kizárólag szóban tájékoztatták az érdeklődőket, és céljuk ígéretük ellenére kizárólag az volt, hogy saját ajánlataikat értékesítsék a telefonos megkeresést követő rendezvényeken. A régi üdülési jogot egyetlen ismert esetben sem adták el - ismertette közleményében a versenyhivatal.
    A GVH súlyosító körülményként értékelte egyebek mellett, hogy a vállalkozások teljes kereskedelmi gyakorlata valótlan tájékoztatáson alapult és egyetlen esetben sem értékesítették a fogyasztók meglévő üdülési jogát.
    A GVH emlékeztetett, tavaly is több versenyfelügyeleti eljárást indítottak az üdülési jog továbbértékesítésével kapcsolatos üzleti gyakorlatok és szóbeli tájékoztatások vizsgálatára. A versenyhivatal ezzel kapcsolatban figyelemfelhívó tájékoztatást is közzétett, amely a honlapján olvasható.