Andrea napja van. | 2024.04.18

Veszett rókát találtak Szerencsen, a Nébih fokozott óvatosságra int

2016-02-10 10:25:18

 

Veszett rókát találtak a múlt héten a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezért azt kéri, hogy aki szokatlanul viselkedő állatot vagy elgázolt, elpusztult rókát lát, azonnal értesítse az állategészségügyi hatóságot.

 

    A hivatal az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, a veszettség vírusát mutatta ki egy őrkutyák által megfojtott rókában múlt szombaton a Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága.
    Arra hívták fel a figyelmet, hogy a veszettség az egyik legveszélyesebb, állatról emberre terjedő betegség, amely mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okoz. Mivel a tünetek jelentkezése után a betegséget gyógykezelni nem lehet, az egyedüli védekezési mód a megelőzés, azaz a vakcinázás - írták. 
    Tájékoztatásuk szerint a Szerencs Ond városrészében talált rókatetemben kimutatott vírus a 2013-2014-es hazai járványkitöréstől genetikailag távolabb áll, ez pedig azt jelenti, hogy "vírusbehurcolás" történt.
    Emlékeztettek arra, hogy a veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, ezekből Magyarországon mintegy 70 ezer él.
    Magyarországon a rókák veszettség elleni vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állategészségügyi hatóság, évente két alkalommal. Hozzátették azt is, hogy a megelőzésben kiemelt szerepe van a kutyák veszettség elleni, évenkénti kötelező védőoltásának is.
    A szomszédos országok közül Ukrajnában és Románia teljes területén van jelen a betegség. Ukrajnában az elmúlt években - több száz házi- és vadon élő állat elpusztulása mellett - emberi haláleseteket is okozott - áll a közleményben.