Emma napja van. | 2024.04.19

Eddig 32 ezer kérelem érkezett a Kárrendezési Alaphoz

2016-02-10 10:17:45

 

A korábban beadott igényekkel együtt már több mint 32 ezer károsult kérelmét vette nyilvántartásba a Quaestor és a Hungária kötvényesek kárrendezését végző Kárrendezési Alap - közölte az alap szerdán az MTI-vel.

 

    A közleményben emlékeztetnek arra, hogy jövő hétfőig nyújthatják be a Kárrendezési Alap honlapjáról letölthető űrlapon kárrendezési kérelmüket a Quaestor- és Hungária-kötvényes károsultak, akik eddig még nem jelezték igényüket. A Quaestor-kötvényeseknek, akik korábban a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjához határidőben benyújtották kérelmüket, nincs teendőjük, az ő kérelmüket az új alap átvette. A határidő jogvesztő, ezért annak elmulasztása esetén nincs lehetőség a kérelmek pótlására.
    A Kárrendezési Alap eddig összesen 293 Quaestor károsult és 331 Hungária károsult által beadott új kérelmet vett nyilvántartásba, a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjától átvettekkel együtt így összesen 32 395 igény vár elbírálásra. Az alapnál további 350-400 kérelem beadására számítanak február 15-ig.
    A Kárrendezési Alap március 31-ig vizsgálja meg a benyújtott kérelmek jogosságát, és állapítja meg a kárrendezés összegét. A jogosultakat az alap értesíti a kárrendezés összegéről és a kifizetés részleteiről - áll a közleményben.
    A kárrendezés összegének meghatározásakor legfeljebb 30 millió forintot lehet alapul venni, amelyből le kell vonni a kibocsátó kötvényein 2008. január 1. óta elért hozam összegét. Ha a hozam levonása után 3 millió forint feletti összeg marad, akkor a 3 millió feletti összegből lejön 11 százalék, majd a Beva által korábban kifizetett kártalanítási összeg. Ha a hozam levonása után 3 millió forint alatti összeg marad, akkor kizárólag a Beva által kártalanításként kifizetett összeget vonják le.
    A 2016. január 1-jén létrejött Kárrendezési Alap a Kárrendezési törvény (2015. évi CCXIV. törvény) alapján végzi a Quaestor Értékpapír Zrt. által értékesített és a Quaestor Financial Hrurira Kft. által kibocsátott vagy ilyenként megjelölt kötvényekre, továbbá a Hungária Értékpapír Zrt. által értékesített és a Hungária Gold Kft., valamint a Hungária Ingatlanhasznosító Zrt. által kibocsátott kötvényekre vonatkozó ügyletek kárrendezését.