Emma napja van. | 2024.04.19

Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona 6 százalékkal nőtt tavaly

2016-02-09 13:27:18

 

Jelentősen, 6 százalékkal nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona tavaly - mondta Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke kedden Budapesten, sajtóbeszélgetésen.

 

    Kiemelte: növekedéssel zárták az elmúlt évet az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (Pénztárszövetség) tartozó egészségpénztárak is.
    Közölte: az önkéntes nyugdíjkasszák összesített vagyona 1070 milliárd forintra emelkedett 2015-ben, az egy tagra jutó vagyon pedig 8 százalékos növekedés eredményeként meghaladta az 1 millió forintot.
    Elmondta: a Pénztárszövetséggel együttműködő egészségpénztáraknál a taglétszám 2 százalékkal nőtt, így meghaladta a 740 ezret, a szövetséghez tartozó egészségpénztárak összvagyona 2014-hez képest pedig 1 százalékkal, 45,53 milliárd forintra emelkedett.
    Kravalik Gábor közölte: 2015-ben befektetési szempontból több nehéz negyedévvel is szembesültek a kasszák, látható volt, hogy a korábban megszokott, akár kétszámjegyű hozamok a következő években már nem lesznek reálisak. A Pénztárszövetség elnöke kiemelte: ennek ellenére becslésük szerint tavaly legalább 4 százalékos reálhozamot érhettek el a szövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak.    
    Kravalik Gábor szerint a pénztártagoknak érdemes megkérdezni a pénztárukat, hogy a szempontjaikból legmegfelelőbb portfólióban van-e a megtakarításuk, hiszen lehetőségük van portfólióváltásra, amivel különösebb pénzügyi ismeretek nélkül is lehet élni.
    Kiemelte: a Pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma 1,063 millió volt tavaly év végén, amikor az önkéntes nyugdíjpénztárakban elérhető 150 ezer forintos, jövedelemhatártól független 20 százalékos adó-visszatérítés lehetőségét kihasználva megemelkedtek az egyéni tagi befizetések. Tavaly az utolsó negyedévi tagi befizetés 25,8 milliárd forint volt.
    Az elmúlt évben az egyéni befizetések összege 65,2 milliárd forintot tett ki, ami 7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A tagok mellett a munkáltatók is aktívabbak voltak az év utolsó három hónapjában. A munkáltatói befizetések összege 9,8 milliárd forintra rúgott a múlt év utolsó negyedében, ami a harmadik negyedévhez képest 7,5 százalékos emelkedést jelentett, de az egy évvel korábbi összegtől 1 százalékkal elmaradt. 
    A Pénztárszövetség elnöke úgy ítélte meg: a további növekedést a személyi jövedelemadó kulcsának 16-ról 15 százalékra történő csökkentése is segítheti.
    A szövetség friss kutatásából kiderül: a munkavállalók 53 százaléka vélekedett úgy, ha az adócsökkentésből adódó többletet a munkáltatója azonos összeggel egészítené ki, akkor ezt a pénzt nyugdíjcélú megtakarításra fordítaná. Sőt, az érintettek közel ötöde - 19 százaléka - biztosan önkéntes nyugdíjpénztárba tenné ezt az összeget.
    Kravalik Gábor elmondta: az egészségpénztárak esetében tetemesen nőttek a pénztártagok egyéni befizetései, az elmúlt év utolsó negyedévében 6,7 milliárd forintot tett ki ez az összeg, ami két és fészerese a harmadik negyedévben elkönyveltnek, 2014 utolsó negyedévéhez képest pedig 17 százalékos bővülés.
    A befizetésekből finanszírozott szolgáltatások száma 4 százalékkal emelkedett negyedéves összevetésben. Az egészségkasszák tavaly az utolsó negyedévben 1,85 millió alkalommal, esetenként átlagosan 5800 forint értékben finanszíroztak egészséggel összefüggő szolgáltatást.
    Kravalik Gábor kifejtette, a Pénztárszövetség arra számít, hogy az egyre alacsonyabb banki kamatok mellett a látványos növekedést elérő önkéntes nyugdíjpénztárak tagsága, éppen a kasszák által elért jelentős vagyongyarapodásnak köszönhetően, még inkább bővülni fog.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó