Auguszta napja van. | 2024.03.29

HRW: a szír-orosz koalíció tiltott kazettás bombákat használ

2016-02-08 19:25:47

 

Az orosz légierő és a szíriai kormánycsapatok közös műveleteiben legalább 14 alkalommal vetettek be tiltott fegyvernek számító kazettás bombákat január 26. óta Szíriában - közölte a Human Righs Watch (HRW) emberi jogi szervezet hétfőn.

 

    A kazettás bombás támadásokban legalább 37 civil, köztük nők és gyermekek haltak meg, több tucatnyian pedig megsebesültek - áll a HRW honlapján közzétett jelentésben.
    A kazettás bomba sok kisebb robbanótöltet tartalmaz, és a hordozó repülőeszközről való leoldás után - még a levegőben - ezeket egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórja. Ezek a fegyverek pontos célzásra nem alkalmasak, és rendkívül veszélyesek a civil lakosságra nézve még a háborús konfliktusok után is, ugyanis nem mindig robban fel az összes töltet.
    A HRW megjegyzi, a tiltott fegyver használatát legalább egy szemtanú beszámolója és a támadásról készült felvételek alapján állapították meg. A halálos áldozatok számát egészségügyi dolgozók, helyiek és újságírók által nyújtott információkra alapozza a szervezet.
    A HRW hozzáteszi, a kazettás bombás támadások valós száma jóval magasabb lehet, különösen annak fényében, hogy nyolc esetet nem tudtak megerősíteni.
    A támadásokat egy táblázatban is megjelenítik a jelentésben, amelyből kiderül, az állítólagos kazettás bombázások nagy részét Alleppó és Damaszkusz tartományokban hajtották végre.
    Az Amnesty International már tavaly decemberben közölte, hogy Oroszország kazettás bombákat vet be Szíria civilek lakta részén.
    Egy orosz katonai szóvivő még korábban azt állította: az orosz légierő nem használ ilyen fegyvereket, nem is rendelkezik ilyenekkel Szíriában. Ennek ellenére a HRW azt állítja, több felvételen azonosítottak kazettás bombákat Szíriában szolgálatot teljesítő orosz repülőgépeken, köztük olyan képeken és videókon is, melyeket a moszkvai védelmi tárca tett közzé.
    Az orosz külügyminisztérium múlt héten közölte: kizárt, hogy az orosz fegyveres erők tiltott fegyvereket vessenek be Szíriában. Egyúttal azt hangoztatta, hogy a civilek elleni orosz légicsapásokról szóló közlések valótlanok, a török sajtóorgánumokban alkalmazott Oroszország-ellenes propaganda részei. A minisztérium hangsúlyozta, hogy minden orosz légicsapás Szíriában kizárólag a szélsőségesek katonai célpontjaira irányul, amelyek pontos helyét a bagdadi információs központ ellenőrzi és igazolja vissza. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfőn közölte, Moszkvának mindeddig nem mutattak be olyan "meggyőző tényeket", amelyek a légicsapások civil áldozatairól szóló jelentéseket bizonyítaná.
    Helyszíni jelentések szerint a szíriai kormánycsapatokat támogató orosz légierő az utóbbi időben fokozta légicsapásainak számát Aleppó tartományban. Megfigyelők szerint a felkelők kezén lévő azonos nevű tartományi székhely ostroma pedig már csak idő kérdése.
    Az utóbbi napokban Aleppó városból és környékéről emberek tízezrei menekültek a török-szír határra.

https://www.hrw.org/news/2016/02/08/russia/syria-daily-cluster-munition-attacks