Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ukrajnában 220-ra nőtt az influenzajárvány halálos áldozatainak száma

2016-02-08 15:03:45

 

Ukrajnában már 220 haltak meg laboratóriumi vizsgálatokkal is bizonyítottan influenzafertőzés következtében, köztük három, 17 évesnél fiatalabb gyermek és egy terhes nő  - közölte hétfőn az ukrán egészségügyi minisztérium.

 

    A tömeges fertőzések kezdete, azaz tavaly szeptember 28-a óta az influenza- vagy más, légúti megbetegedésben szenvedők közül 132 ezren szorultak kórházi ápolásra, ami az összes csaknem négy százaléka, 67,7 százalékuk gyermek.  Az elmúlt egy nap alatt országosan csaknem háromezren kerültek kórházba, ebből másfél ezren kiskorúak.  
    A legtöbb haláleset a dél-ukrajnai Odessza megyében volt, ahol 38-an haltak bele a fertőzésbe, Harkiv megyében 15-en, Vinnicjában 13-an, Zaporizzsjában 12-en, valamint, Cserkasziban, Rivnében és Kijevben egyaránt 14-en. A minisztérium adatai alapján mindössze egyharmaduk fordult időben orvoshoz és egy sem volt közülük beoltva influenza ellen. 
    A tárca adatai alapján január végére 19 ukrajnai megyéből 11-ben és a fővárosban, Kijevben érte el a megbetegedések száma a járvánnyá minősítés szintjét. 
    Az egészségügyi minisztérium közleményében nem tért ki arra, hogy a halállal végződött megbetegedéseket melyik influenzatípus okozta. Az állami közegészség- és járványügyi szolgálat az év elején arról tájékoztatott, hogy a kijevi állami laboratóriumban megvizsgált 325 minta közül 106-ban találtak influenzavírust. Az új típusú, H1N1 vírust 41 leletből mutatták ki, kettőben pedig H3N2 influenzatípust azonosították. 
    Közben az ukrán védelmi minisztérium hírszerzése hétfőn azt hozta nyilvánosságra, hogy a Donyec-medence szakadárok által ellenőrzött részén már több mint 50 orosz katona halt bele vírusfertőzésbe. A hírszerzés jelentése szerint "az orosz megszálló csapatok" parancsnoksága nem tudja a szükséges gyógyszerekkel ellátni a katonákat. A hírt más forrás nem erősítette meg. 
    Viktor Muzsenko, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöke hétfőn Kijevben újságírók előtt kijelentette, hogy jelenleg mintegy hétezer orosz katona tartózkodik a harcok sújtotta kelet-ukrajnai térségben. Moszkva továbbra sem ismeri el, hogy lennének ukrán területen orosz katonák.