Auguszta napja van. | 2024.03.29

Sobotka: Zeman politikai céljaira használja ki a migránsválságot

2016-02-08 08:35:10

 

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő kijelentette egy interjúban - reagálva Milos Zeman államfő migránsválsággal kapcsolatos nyilatkozataira -, hogy Csehországnak nincs szüksége olyan politikusokra, akik a krízist politikai céljaik elérésére használják ki. 

 

    "Arra van szükségünk, hogy realista módon felmérjük a migrációs válsággal és a terrorizmussal összefüggő jelenlegi kockázatokat. Nincs szükségünk olyan politikusokra, akik ezeket a kockázatokat politikai céljaik elérése érdekében önkényes módon felfújják" - jelentette ki a miniszterelnök a Tyden című társadalompolitikai hetilapban hétfőn megjelent interjújában, válaszolva az államfő migrációval kapcsolatos nyilatkozatait firtató kérdésre.
    Sobotka leszögezte: nem kíván újabb "terméketlen" vitába bonyolódni az államfővel, de reagálnia kell arra, hogy Milos Zeman ismételten kiállt a szélsőséges Iszlámellenes Blokk vezetője, Martin Konvicka és "más hasonló emberek" mellett. 
    "Ők a szíriai menekültek hátán politikai karriert igyekeznek építeni maguknak. Ez árt az elnöknek. Azok az emberek, akik azt tanácsolják neki, hogy így viselkedjen, valószínűleg nem a Cseh Köztársaság, hanem másvalaki érdekében dolgoznak" - vélekedett Bohuslav Sobotka. 
    A kormányfő szerint Milos Zeman felesleges módon csak a társadalmi feszültséget növeli azzal, hogy ismételten támadja a Cseh Szociáldemokrata Pártot (CSSD), illetve őt személyesen. 
    Zemannak "nem lenne szabad újra és újra beavatkoznia a szociáldemokraták belső ügyeibe", mert már régen kilépett a pártból, és elnökként pártok feletti pozíciót kellene elfoglalnia - jelentette ki Sobotka, aki egyben a koalícióban kormányzó CSSD elnöke is. 
    A kormány célja, hogy biztonságot és stabilitást teremtsen a lakosság számára, s jó lenne, ha ezt az igyekezetét az államfő is támogatná. "Ezekkel a támadásokkal éppen az ellenkezőjét teszi. Növeli a társadalmi feszültséget, ami teljesen felesleges" - mondta Bohuslav Sobotka. 
    A cseh államfő és a kormányfő közti viszony régóta feszült, s az utóbbi hónapokban éles nyilvános szóváltások voltak köztük.