Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: Európa nem fordít energiát arra, hogy meggyőzze a migránsokat, ne induljanak útnak

2016-02-08 08:10:03

 

Európának arra kellene koncentrálnia, hogy meggyőzze a migránsokat, ne induljanak útnak, de erre egyelőre nem fordít figyelmet - mondta Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn.

 

    A szakértő szerint Németország vezetésével arra már vannak próbálkozások, hogy ha egyszer egy migráns elindul Európába, megnehezítsék a kontinensre érkezését, de ez egyrészt nem lehet hatékony eszköz a probléma kezeléséhez, másrészt humanitárius értelemben sem a legszerencsésebb. 
    Inkább arra kellene koncentrálni, hogy a migránsok ne induljanak el. Ehhez azonban anyagi ösztöntők mellett olyan tájékoztatásra is szükség lenne, amelynek része, hogy Európa mégsem a lehetőségek földje - jegyezte meg, hozzátéve, a politikusok nyilatkozatainak megváltoztatása nélkül ebben nem lehet eredményeket elérni. 
    Orbán Balázs azt mondta: ahogyan Angela Merkel állásfoglalása katalizátorként hatott, és rendkívüli módon felgyorsította a migrációs folyamatokat, egy hasonló jellegű, hasonlóan erős megnyilatkozásnak lehet valódi hatása - mondta. Hozzátette: ugyanakkor az Európai Uniót a "többszólamú kommunikáció" jellemzi, ami nem szolgálja ezt a célt.