Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2016-02-07 16:48:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

  Várható időjárás az ország területén hétfő estig

    Eleinte hazánk nagy részén fátyolfelhők lesznek az égen. Estétől egyre nagyobb területen vastagabb felhőzet is megjelenik, hétfőn általában erősen felhős időre számíthatunk, azonban a déli és a keleti határvidéken még ekkor is vékonyabb, szakadozottabb lesz a felhőréteg, ugyanakkor az Északi-, és a Dunántúli-középhegység egyes részein tartósan borult lesz az ég. Kora estétől elsősorban a Zala-Nógrád tengely mentén, hétfőn napközben a Dunántúlon és a középső megyékben elszórtan, az Északi-középhegységben már többfelé várható eső. A déli, délkeleti szél az északi völgyek kivételével nagy területen megélénkül, többfelé átmenetileg megerősödik. Az Észak-Dunántúlon a tartósan erős szelet sokfelé viharos lökések kísérik, errefelé legfeljebb hajnaltól kora délutánig lehet valamivel mérsékeltebb a légmozgás.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +8 fok között alakul, a Bakonytól északra lesz a legenyhébb, az Aggteleki-karszt környékén a leghidegebb a hajnal.   
    A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 8 és 15 fok között, az Északi-középhegységben csak 4 és 7 fok között valószínű.


    Időjárási helyzet Európában

    Az erős atlanti ciklontevékenység és az alacsonynyomású időjárási rendszerek pályája továbbra is a kontinens legnagyobb részén a februárban megszokottnál jóval enyhébb időt biztosít. Ez alól csak Lappföld kivétel, ahol vasárnap hajnalban nem egy helyen -25 foknál is erősebb fagyot regisztráltak, és napközben is néhol -10 fok alatt marad a hőmérséklet. Oroszország európai területén - a Fekete-tengerhez közel eső részeket kivéve - sem jellemző a fagypont feletti hőmérséklet, de a tél derekán az ott észlelt 0, -8 fok így is jóval az átlag feletti érték. A kontinensen délnyugat felé gyorsan melegszik az idő, hiszen a Brit-szigetek közelében örvénylő masszív mérsékelt övi ciklon egészen Skandinávia déli részéig szállítja a nagyon enyhe levegőt. Szombaton a Manchester-Hamburg-Poznań-Budapest-Thesszaloniki városok által határolt vonaltól délnyugatra síkvidéken 10 fok felett alakult a hőmérséklet csúcsértéke, sőt Franciaországban 16, 18, Spanyolország déli részén helyenként 20 fok is előfordult. Az említett ciklon erős hidegfrontja vasárnap éjszaka elérte Európa nyugati partjait, emiatt Skóciától Portugáliáig sokfelé intenzíven eleredt az eső, sőt Norvégia és Anglia délnyugati részéről helyenként özönvízszerű, 30-50 mm-t meghaladó csapadékot jelentettek vasárnap reggelig. A ciklon nedves levegője a Kárpát-medencét is eléri, többfelé megvastagszik a felhőzet, és a gyakran szeles időben folytatódik a szokatlanul enyhe idő.
    
  

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó