Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Jobbik egy közigazgatást érintő tanulmányra vár magyarázatot

2016-02-07 16:29:00

A Jobbik a kormány elhatárolódását várja egy birtokába került tanulmánytól, amely a helyi közigazgatás átalakításáról szól.

    Hegedűs Lorántné, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a szerző megjelölés nélküli 12 oldalas dokumentumot - amelyen a nem publikus és nem jóváhagyott jelzés szerepel - egy polgármestertől kapta és értékelése szerint az abban foglaltak végrehajtása komoly károkat okozna.
    A politikus elmondta: a tanulmányban megfogalmazott cél az önkormányzatok szoros kontroll alá helyezése, azaz minden döntésüket központi ellenjegyzéshez kötnék. A dokumentum az erre hivatott, úgynevezett ASP-rendszer kiépítését tartalmazza és kitér arra is, hogy a választások után átszerveznék a hivatalokat is - mondta Hegedűs Lorántné, aki az önkormányzati dolgozók mintegy 30 százalékának, 5-10 ezer embernek a leépítését feltételezi.
    Hozzátette: a tanulmány szerint szűkítenék az önkormányzatok tevékenységét, a feladatok pedig a kormányhivatalokhoz kerülnének át. Ezzel több időbe telne az ügyintézés, ami hátrányosan érintené az embereket - vélekedett a jobbikos képviselő, aki szerint az adatbiztonság is sérülne.
    Kitért arra is, hogy az ASP-rendszerrel kapcsolatban "refrénszerű elem" a korrupció, egyrészt a kiépítést végzőkkel szembeni elvárások miatt, másrészt azért, mert az iromány szerint a polgármestereket "érdekeltté kell tenni" a kiépítésben.