Andrea napja van. | 2024.04.18

Novák Katalin: a házasság a 21. században is az egymás melletti elköteleződés kifejezése

2016-02-07 15:15:00

A házasság a 21. században is az egymás melletti elköteleződés kifejezése, a családalapítás és gyermekvállalás biztonságos háttere - idézi Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt az a közlemény, amelyet a Házasság hetének kezdete alkalmából juttattak el az MTI-hez vasárnap. 

    A család- és ifjúságügyekért felelős államtitkárság tájékoztatása szerint Magyarországon 2010 óta folyamatosan nő a házasságkötések száma, 2015-ben mintegy 10 ezerrel - csaknem 30 százalékkal - többen kötötték össze életüket házasság keretében, mint 2010-ben. Az elmúlt 12 évben - az első 11 hónap adatai alapján - tavaly kötötték a legtöbb házasságot, a válások száma 2010 és 2014 között 18 százalékkal csökkent.
    "Ebben szerepe lehet annak, hogy nagyobb a biztonságérzet, a jövőbe vetett bizalom, a családbarát kormányzás pedig támogató környezetet biztosít a családalapításhoz, otthonteremtéshez" - fogalmazott az államtitkár.
    A Házasság Hete program Angliából közel két évtizede indult el, és minden évben egy héten át a házasság és a család fontosságára hívja fel a figyelmet. Magyarországon az eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával, számtalan település, helyi kisközösség együttműködésével.
    Az idei Házasság hetének házaspár arca Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész és felesége, Hegedűs Katalin - olvasható az összegzésben.