Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-02-06 16:59:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

    Északkeleten, keleten is tovább szakadozik, csökken a felhőzet, és éjszaka nagyrészt kevés lesz a felhő, főként az Északi-középhegység völgyeiben azonban köd képződhet. Vasárnap nyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, szűrt napsütésre számíthatunk. Estétől a Dunántúlon meg is vastagszik a felhőzet, és néhol kisebb eső is kialakulhat. Többfelé megélénkül, a Dunántúlon meg is erősödik, hajnaltól a Kisalföldön viharossá fokozódik a déli szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +4 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 7 és 15 fok között alakul, nyugaton lesz az enyhébb idő.


    Időjárási helyzet Európában

    A Brit-szigetektől északnyugatra többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Ennek előoldalán enyhe, nedves léghullám áramlik a kontinens középső térsége fölé. Hatására Északnyugat-Európában többnyire erősen felhős az ég, több helyen esik az eső. Szintén ciklon örvénylik a Fehér-tenger fölött, emiatt Finnországban és Oroszország európai részén borult az ég, és főként az északabbi tájakon többfelé havazik. Ezzel szemben Közép- és Dél-Európa időjárását anticiklon alakítja, a hajnali párásság és ködfoltok megszűnése után változóan felhős az ég, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északi, északkeleti területein általában -3 és +3 fok között változik, de a Skandináv-félsziget északi részén -6, -11 fokot is mérnek. Kissé délebbre 4 és 10, délnyugaton, délen pedig 11 és 18 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé nyugat felől enyhe, főként a magasban nedves léghullámok érkeznek.