Csongor napja van. | 2024.04.16

Vásárszövetségbe tömörülnek hajdú-Bihari és partiumi települések

2016-02-06 15:33:00

Vásárszövetségbe tömörülnek hajdú-bihari és partiumi települések; az erről szóló szándéknyilatkozatot szombaton Derecskén, az első hajdú-bihari téli vásár megnyitóján írták alá a települések vezetői.

    Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a kezdeményező Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: olyan hajdúsági, bihari és érmelléki települések fognak össze magas minőségű, kézműves termékeik rendszeres bemutatására, amelyek egykor egységes magyar gazdasági övezethez tartoztak a Kárpát-medencében. 
    A vásárszövetség keretében egyre több helyi gazdának nyílik majd lehetősége, hogy portékáit megismerjék a régióban - tette hozzá. 
    A szándéknyilatkozatot a hajdú-bihari önkormányzat mellett tizennégy, köztük négy határon túli település önkormányzati vezetője írta alá.
    Ellátta kézjegyével a dokumentumot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is, aki fontosnak nevezte és támogatásáról biztosította a hagyományos magyar értékek mentén történő együttműködést.    
    Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) országgyűlési képviselője is a hagyományokon alapuló kapcsolatok bővítésére ösztönözte a térségbeli településeket.
    Derecske főterén - a nyolcadik alkalommal megrendezett városi disznótorral egy időben - kínálják kézműves termékeiket szombaton az első hajdú-bihari téli vásárra érkezett árusok.