Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyar útlevet vásárló és hamisító embercsempészek ellen emeltek vádat

2016-02-06 09:50:34

Harminchárom magyar állampolgár ellen emeltek vádat, akik részt vettek egy olyan nemzetközi bűnszervezet tevékenységében, amely magyar állampolgároktól vásárolt, majd hamisított útleveleket, majd Törökországból Nyugat-Európába tartó embercsempészetre használta fel.

    Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szombaton a rendőrség honlapján azt írta, hogy a bűnszervezet tagjai szerény anyagi körülmények között élő magyar állampolgárokat utaztattak Isztambulba, ahol átlagosan ezer euróért adták el útlevelüket, miközben úti- és szállásköltségeiket is fedezték.
    Az érintettek útlevelük értékesítése után valótlan tartalmú bejelentést tettek okmányuk eltűnéséről Magyarország isztambuli főkonzulátusán, hogy a visszautazásukat biztosító ideiglenes útlevelekhez jussanak.
    A bűnszervezet ezalatt futárokkal Budapestre szállította a megvásárolt okmányokat, ahol a fényképek kicserélésével meghamisították azokat, majd - szintén futárokkal - visszaküldte Törökországba. A főként szíriai állampolgárságú embercsempészek a hamis magyar útleveleket a Nyugat-Európába tartó illegális bevándorlóknak adták, akik Isztambulból és Ankarából repültek európai nagyvárosokba.
    Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője az MTI megkeresésére elmondta, hogy a harminchárom magyar gyanúsított közül hatan a bűnszervezet tagjai, a többiek az okmányok hamisításában vagy eladásában vettek részt.
    A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Mosonmagyaróvári Járási Ügyészségnek küldte el a magyar gyanúsítottak elleni vádemelési javaslatot, míg a külföldi állampolgárokat Törökországban vonják felelősségre.