Tivadar napja van. | 2024.04.20

A horvát államfő felmentette hivatalából a titkosszolgálat vezetőjét

2016-02-06 06:55:00

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő felmentette hivatalából Dragan Lozancicot, a horvát nemzetbiztonsági és hírszerzési ügynökség (SOA) vezetőjét, amiért megsértette a biztonsági és hírszerzési törvényt - közölte az elnöki kabinet pénteken.

    Az államfő személyesen is tájékoztatta Lozancicot arról, hogy a továbbiakban nem élvezi a bizalmát. 
    Grabar-Kitarovic Ivica Panenicet, a nemzetbiztonsági tanács hivatalának (UVNS) vezetőjét is felmentette kötelezettségei alól, mert nem megfelelően látta el feladatát.
    Az elnöki kabinet a felmentésekről szóló döntést továbbította a kormánynak. A közleményben az államfő bővebben nem indokolta meg a felmentések okát, ugyanakkor azokat a miniszterelnöknek is alá kell írnia, hogy hatályba lépjenek. 
    A helyi sajtó már két napja találgatásokba bocsátkozott a titkosszolgálati vezető menesztését illetően, főleg miután csütörtökön Lozancicot személyesen is fogadta Tihomor Oreskovic miniszterelnök.
     A Jutarnji List című horvát napilap szerint Lozancicnak azért kell távoznia, mert nem szólt az államfőnek arról, hogy kapcsolatban áll egy megfigyelés alatt álló személlyel, akit le is hallgatnak. 
    Kolinda Grabar-Kitarovicot Dinko Cvitan főügyész tájékoztatta, hogy a megfigyelt egyénről beszolgáltatott hangfelvételeken a vele folytatott beszélgetések is hallhatóak. 
    Szakértők szerint függetlenül attól, hány beszélgetésről volt szó az államfő és a lehallgatott személy között, a SOA vezetőjének erről tájékoztatnia kellett volna az elnököt.
    Egyes sajtóértesülések szerint a párbeszédről szóló jelentések korábban egyenesen Zoran Milanovic volt miniszterelnök asztalára kerültek.