József napja van. | 2024.03.19

A Dacia 5 százalékkal növeli alkalmazottai bérét

2016-02-05 19:19:00

A francia Renault tulajdonában lévő Dacia autógyár 5 százalékkal növeli alkalmazottai bérét.

    A gyár pénteken közleményben jelezte, hogy sikeresen zárultak az új kollektív munkaszerződés megkötéséről folytatott tárgyalások a vezetés és a szakszervezetek között. 
    A megállapodás értelmében az összeszereléssel foglalkozó alkalmazottak 5 százalékos fizetésemelést kapnak, emellett valamennyi alkalmazott bruttó 1430 lej (98 600 forint) prémiumban részesül egyszeri alkalommal a tavalyi eredményekért.
    Közölték, hogy tavaly az összeszerelő munkások bére csaknem háromszorosa volt a 2007. évinek, és csaknem kétszerese a romániai átlagbérnek.
    Tavaly év végén az összeszerelő munkások bruttó átlagbére 4700 lej (324 300 forint) volt a Daciánál, ami magában foglalja az alapbért, a munkaviszonyból és túlórákból származó juttatásokat, illetve egyéb pótlékokat. Emellett a dolgozók húsvéti és karácsonyi prémiumot, ebédjegyeket kapnak, de étkeztetést, ajándékutalványt, üdülési csekket, egészségbiztosítást és szállítási támogatást is biztosítanak számukra.
    A közlemény leszögezi, hogy a Renault célja megőrizni Romániában az ágazat versenyképességét, hogy folytathassák a dél-romániai Mioveniben a járműgyártást.
    A román autógyártók és importőrök egyesülete januárban közölte, hogy a Dacia tavaly 339 ezer gépkocsit gyártott romániai üzemében.
    Tavaly az első fél évben a Dacia árbevétele elérte a 10,02 milliárd lejt (691,3 milliárd forint). A gyár 2013-ban vált Románia legnagyobb vállalatává azzal, hogy 18,4 milliárd lejes (1 269 milliárd forint) árbevételével megelőzte az osztrák OMV olajvállalat tulajdonában levő Petromot is.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink