József napja van. | 2024.03.19

Izraeli katonák lelőttek egy Molotov-koktéllal támadó palesztin fiatalt

2016-02-05 18:46:00

Újabb palesztin fiatalt lőttek agyon pénteken izraeli katonák, miután a fiú több társával Molotov-koktélt akart dobni egy katonai terepjáróra - jelentette az izraeli média.

    Az incidens a Hebrontól öt kilométerre lévő Halhulban történt. 
    A katonai rádió jelentése szerint emellett pénteken hét ciszjordániai család kapott értesítést, hogy házaikat hamarosan lebontják, mert családtagjaik részt vettek izraeliek halálát okozó merényletekben. 
    Az izraeli hatóságok a Jediót Ahronót című újság honlapjának értesülése szerint átadták családjaiknak annak a három merénylőnek a holttestét, akik szerdán Jeruzsálemben a Damaszkuszi kapuban megöltek egy izraeli határőrt - és megsebesítették két társát -, mielőtt őket is agyonlőtték. A holttestek átadása békülékeny gesztusnak számít, ugyanis az izraeli hatóságok számos merénylő holttestét visszatartják, mert tömegtüntetéssé fajuló temetésektől tartanak.
    Mindhárom szerdai merénylő Ciszjordánia északi részéről, a Dzsenín melletti Kabatia nevű településről utazott Jeruzsálembe. Kabatiát már második napja zárlat alatt tartja az izraeli hadsereg. 
    A biztonsági erők emellett péntekre virradóra őrizetbe vettek nyolc körözött palesztint különböző ciszjordániai éjszakai razziákon. 
     Az Izraelben és a palesztin területeken majdnem öt hónapja tartó, szinte napi rendszerességgel ismétlődő merényletekben és összetűzésekben 156 palesztin vesztette életét általában az izraeli biztonságiakkal lefolytatott összecsapásokban, illetve mintegy kétharmaduk merényletek elkövetése közben. Az erőszakhullámban a másik oldalon eddig huszonhét izraeli, egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg. 
    A támadások azt követően szaporodtak meg, hogy a palesztin sajtóban és a közösségi médiában elterjedt, hogy az izraeli kormány zsidók és keresztények számára is lehetővé teszi az imádkozást a Jeruzsálem óvárosában található Mecsetek terén, és a muszlimok belépésének korlátozását tervezi. 
    Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.