József napja van. | 2024.03.19

Korlátoznák a magas kéntartalmú tüzelőanyagok forgalmazását

2016-02-05 18:25:00

 Kormányrendelet szabályozná jövő év júliusától a magas kéntartalmú és alacsony fűtőértékű tüzelőanyagok értékesítését. 

    A kormány honlapján pénteken megjelent tervezet szerint csak engedéllyel rendelkező tüzelőberendezésben lehetne magas kéntartalmú és alacsony fűtőértékű szenet, lignitet felhasználni. 
    Az indoklás szerint a szennyezőanyag-kibocsátást - nemzetközi példákhoz hasonlóan - a nem engedélyköteles tüzelőberendezésekben használható tüzelőanyagok kéntartalmának korlátozására és minimális fűtőértékének előírására szolgáló jogszabály megalkotásával lehet csökkenteni. 
    A tüzelőanyagok fajlagos kéntartalmát és fűtőértékét méréssel, akkreditált laboratóriumban kell meghatározni. Amennyiben a fűtőanyag megfelel az előírásnak, azt szabadon forgalmazhatónak kell minősíteni.
    A tervezet szerint a határértéknél magasabb kéntartalmú, illetve a limitnél alacsonyabb fűtőértékű szenet, lignitet csak engedéllyel rendelkező tüzelőberendezésben lehet elégetni, ezért csak az engedély birtokosa vásárolhat ilyen tüzelőanyagot. A kereskedésekben ezeket a fűtőanyagokat hatósági igazolvánnyal rendelkezők számára forgalmazható minősítéssel kell ellátni.
    Az előírások a cégek mellett a magánszemélyekre, a lakásszövetkezetekre és a társasházakra is vonatkoznának. Azok betartását a piacfelügyeleti hatóság ellenőrizné.
    A rendelet várhatóan jövő év július 1-jén lép hatályba, a tervezetet február 10-ig lehet véleményezni.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány