József napja van. | 2024.03.19

Navracsics: interkulturális párbeszéddel kell rendeznünk problémáinkat

2016-02-05 17:26:00

A kölcsönös jóindulaton alapuló interkulturális párbeszédet említette az Európa előtt álló problémák kezelésének kiemelten fontos szempontjaként Navracsics Tibor európai uniós biztos a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) rendezett pénteki budapesti konferencián.

    Mint mondta, számára a multikulturalizmus nem pozitív, de nem is negatív érték, hanem "egy szükségszerű együttélési forma, amivel ha akarunk valamit kezdeni, akkor ahelyett, hogy doktrínává fejlesztjük, inkább a problémáit és előnyeit kell néznünk".
    Hangsúlyozta: az interkulturális párbeszéd célja az, hogy megismerjük egymást, a másik múltját, szimbólumait, érzékenységét, ugyanakkor ez "nem kell, hogy elvezessen minket egy politikai hiperkorrektséghez", a cél pedig az, hogy azonosítsuk a közös pontokat és megértsük a különbségeket.
    Navracsics Tibor közölte, a bevándorlási hullám miatt ma nagyobb számban jelentkeznek a kulturális ütközések, ezért "jobban oda kell figyelnünk azokra a lépésekre, amelyek biztosítani tudják a társadalom integritását, stabilitását". Ugyanakkor kérdésként vetette fel, hogy a problémát a menekültek és migránsok "idejövetele és újszerűsége" okozza, vagy pedig "a mi identitásbeli bizonytalanságunk". 
    Együtt élni sohasem könnyű - jegyezte meg az uniós biztos a Multikulturalizmus - válság? Miféle válság? című konferencián, hozzátéve, az egyedüllét megöli az embert, mert az közösségi lény. Emlékeztetett arra: a magyarság által valaha is lakott területek egyike sem volt soha monokulturális, ahogy minden városban, de minden családban is több kultúra, hagyomány volt és van jelen.
    Hozzátette: a mi fogalmaink szerint minden közösség szükségszerűen multikulturális, az ebből adódó problémák pedig folyamatosan újratermelődnek. Szólt arról, kontinensünk történetében nem volt olyan időszak, amikor ne állt volna fenn kulturális konfliktus, és kitért arra is, hogy napjaink egyik leghatékonyabb konfliktuskezelési mechanizmusa éppen az Európai Unió.
    Az Európai Unió sem fog magától működni; ha a tagállamok úgy gondolják, hogy nem érdekeltek, ha az unió polgárai úgy gondolják, hogy ők ezzel nem foglalkoznak, akkor szétesik - jelentette ki Navracsics Tibor az NKE Molnár Tamás Kutató Központja által szervezett konferencián.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink