Csongor napja van. | 2024.04.16

Unitárius főtisztségviselő: Az azonos neműek házassága nem jelent veszélyforrást a családok életére

2016-02-05 13:59:48

Az azonos neműek házassága nem jelent veszélyforrást a házassági eszményre és a családok életére - véli Gyerő Dávid, a Magyar Unitárius Egyház főjegyzője.

    A főjegyző pénteken az egyház honlapján közzé tett állásfoglalásában egy romániai népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban fejtette ki álláspontját.
    Romániában civil szervezetek kezdeményezték tavaly az alkotmány 48. cikkelyének módosítását, amit az ortodox egyház is felkarolt. A kezdeményezők azt akarják, hogy a szóban forgó cikkely rögzítse: a házasság egy férfi és egy nő szabad akaratából jön létre. A román alkotmány jelenleg úgy fogalmaz, hogy a házasság a házastársak szabad akaratából jön létre.
    A kezdeményezők aláírásgyűjtést indítottak, hogy népszavazás kiírására kötelezzék a hatóságokat. Korábban az erdélyi római katolikus és református egyházak is csatlakoztak az akcióhoz.
    A Magyar Unitárius Egyház honlapján Gyerő Dávid főjegyző - aki tisztsége révén az unitárius egyház egyik főtisztségviselője - A teremtett ember méltóságáért című állásfoglalásban közölte: a Magyar Unitárius Egyház vezető testületei a kérdésben nem foglaltak állást, ezért véleményét egyénileg fogalmazza meg.
    Kfiejtette: számára az Isten által teremtett ember méltóságának feltétlen tisztelete és védelme teológiai alapérték, valamint az ember biológiai meghatározottságát és nemi irányultságát élettani valóságnak tekinti. "A nemi önazonosság megélése és a házastársválasztás alapvető emberi jog. Az Istent és embert szolgáló egyház szerintem nem állhat társadalmi előítéletek mögé, és nem tehet különbséget a hívek között emberjogi kérdésekben, amennyiben ragaszkodik a feltétlen szeretetről és elfogadásról szóló evangéliumi tanításhoz" - olvasható az állásfoglalásban.
    Gyerő Dávid leszögezte: ő is aggodalommal tekint a házasság eszményét és a családok életét veszélyeztető társadalmi folyamatokra, de a többségitől eltérő nemi önazonosságot és irányultságot nem tekinti ilyen veszélyforrásnak. "A házasság alapja a kölcsönös szeretet és elköteleződés, az ehhez való jog pedig minden embert megillet" - olvasható a dokumentumban.