Emma napja van. | 2024.04.19

Erdő Péter: a világegyház programot adott következő négy évre

2016-02-04 20:05:20

A világegyház megadta a magyar katolikus egyháznak a programot a következő négy évre - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek csütörtök este Budapesten, az Örökimádás-templomban megtartott szentmisén. 
Erdő Péter homíliájában arról beszélt, hogy a magyar katolikusok különleges ajándékot kaptak azzal, hogy Ferenc pápa Magyarországot jelölte ki a következő, 2020-as euchariasztikus világkongresszus helyszínéül.
    A bíboros elmondta, hogy a felkészülés teológiai elmélyedést igényel, meg kell szervezniük a lelkipásztori feladatokat, továbbá külön-külön meg kell szólítaniuk a helyi közösségeket is.
    Erdő Péter kiemelte, hogy a világkongresszus és a felkészülés arra a teljes magyar kultúrát meg fogja szólítani. Hozzátette: a fülöp-szigeteki Cebuban múlt vasárnap befejeződött kongresszuson - amelyen egy tíztagú delegáció élén vett részt - mindennap más, a kongresszusra komponált misét énekeltek. 
    Ugyanígy szükség lesz képzőművészeti kiállításokra és más kulturális programokra is, amelyek "szellemileg és lelkileg felkészítenek a következő kongresszusra". 
    Erdő Péter szólt arról is, hogy a kongresszuson "lehetőségünk lesz arra, hogy bemutatkozzunk mint magyarok és mint katolikus közösség az egész világ előtt, ezt azonban a hitünkről tanúságot téve kell megtennünk".
    "Nagy kihívás lesz, mert ehhez szembe kell néznünk a saját hitünkkel, de nem egyedül kell ezt megtennünk, hanem Jézus segítségével, akit 2020-ban együtt akarunk ünnepelni az egész világ hívő katolikusaival" - fogalmazott a bíboros.
    Ferenc pápa vasárnap jelentette be, hogy Magyarország adhat otthont az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A négyévente megrendezett kongresszusnak Magyarország 2020-ban második alkalommal ad majd otthont. Az 1938 májusában Budapesten megtartott 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró, a Hősök terén bemutatott szentmiséjén félmillió hívő vett részt.