Tivadar napja van. | 2024.04.20

OH: összehangolt támadás indult az állami oktatásirányítás ellen

2016-02-04 14:20:32

Az Oktatási Hivatal (OH) szerint az ellenzék összehangolt támadást folytat az állami oktatásirányítás ellen, és visszautasítják a sajtóban megjelent megalapozatlan vádakat.

    A hivatal MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az LMP szerint a kormány előre kitervelt módon "ellopta az oktatási reformot", ezért az ellenzéki párt hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanúja miatt több oktatási háttérszervezet ügyében is feljelentést tesz. Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a kabinet kizárólag azért vezetett be "ostoba tantervet, adminisztrációs terheket és minősítési rendszert", hogy ellophassa az azok elkészítése után felvehető uniós forrásokat.
    Az OH közölte: Hadházy Ákos bejelentései az ellenzéki támadássorozat részét képezik. Hangsúlyozták, a megalapozatlan vádakkal szemben az OH valamennyi, a kiemelt uniós projektek megvalósítása kapcsán lefolytatott beszerzési és közbeszerzési eljárása szabályos volt, ezt a projektek többségében már a hazai és uniós ellenőrzések is megerősítették.
    A szakértői kapacitás beszerzésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárások során a pályázóknak már az eljárás elején igazolniuk kellett, hogy képesek a hivatal által részletesen meghatározott képesítésekkel és tapasztalatokkal rendelkező szakemberek jövőbeni közreműködését biztosítani a feladatok szakszerű végrehajtásához.
    A hivatal több ilyen eljárás bonyolított le, ezzel a projektekben közreműködő több mint 1200, többségében pedagógus munkavállaló szaktudását több mint 1000 külső szakértővel tudta kiegészíteni. A pályázók ajánlatában - a közbeszerzési törvény által meghatározott kereteknek megfelelően - szerepelnie kellett a szakemberek szakmai önéletrajzának, valamint a közreműködést vállaló nyilatkozatnak is. Tekintettel arra, hogy döntően uniós értékhatár feletti beszerzésekről van szó, a hivatal kivétel nélkül nyílt eljárásokat alkalmazott, és minden esetben a legkedvezőbb, érvényes ajánlatot fogadta el - írták.
    Rögzítették: arra az Oktatási Hivatalnak nincsen ráhatása, hogy egy cég milyen adatokat jelent a különféle hatóságok felé a munkavállalói létszámáról - különösen, hogy abba nem számítanak bele a megbízási szerződéssel foglalkoztatott szakértők -, az azonban pontosan dokumentált, hogy a projektben hányan dolgoztak.
    A beszerzési eljárások során igénybe vett szakértők napidíja minden esetben tartalmazta az általános forgalmi adót, a személyi kifizetések járulékterheit, továbbá a munkavégzés feltételeinek összes költségét, így például az utazási költségeket is.
    Jelezték: állnak Hadházy Ákos rendelkezésére, és ha a tények megismerése után is úgy látja, hogy a hivatal megalapozatlanul vagy szabálytalanul járt el, kérik, tegyen feljelentést, állami szervkent teljes felelősséggel állnak minden vizsgálat elé.