Auguszta napja van. | 2024.03.29

Brit EU-népszavazás - Tusk cseh politikusokkal kíván tárgyalni az EU és Nagy Britannia között tervezett megállapodás támogatásáról

2016-02-04 13:09:54

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke február 16-án Prágában látogat, hogy megnyerje a cseh politikusok támogatását az Európai Unió és Nagy-Britannia közötti tervezett megállapodás támogatásához - jelentette a cseh közszolgálati rádió csütörtökön.

    Az európai vezető a megállapodás javaslatának szövegét kedden hozta nyilvánosságra  Brüsszelben. Tomás Prouza az európai ügyekért felelős cseh államtitkár erre reagálva közölte: Csehország számára a szociális juttatások vészfék-mechanizmusa elfogadható megoldása annak a brit követelésnek, hogy London korlátozuhassa az EU-tagországokból érkező bevándorlók szociális támogatását.  
    "A vészfék-mechanizmus elfogadható megoldás, most azonban a szabad mozgás korlátozásának idejéről szóló vita lesz a legfontosabb" - írta a Twitteren Tomás Prouza a brit javaslatok negyedik kosarával kapcsolatban. Pozitívnak minősítette azt a javaslatot, amely az euróövezeten kívüli országoknak is lehetővé tenné, hogy beleszóljanak a döntésbe. Ezt a brit elképzelést Csehország már korábban támogatásáról biztosította.
    A Donald Tusk által ismertetett javaslatban a "vészféknek" nevezett szigorítások szerint négyévi nagy-britanniai munkaviszony után lehetne csak igénybe venni a munkavállaláshoz kötődő brit szociális juttatások teljes körét.
    Egy nappal Donald Tusk prágai látogatása előtt a visegrádi csoport -Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - kormányfői csúcstalálkozót tart a cseh fővárosban, amelyre Bulgária és Macedónia vezetői is meghívást kaptak. Bár a legfőbb napirendi pont a külső schengeni határok őrzésének megerősítése a migrációval összefüggésben, illetve a csoport megalakulásának 25. évfordulója, nem kizárt, hogy az EU-Nagy-Britannia megállapodás is szóba kerül majd.
    David Cameron brit miniszterelnök alig néhány napja járt Prágában, és a cseh politikusokkal ismertette az EU-brit viszonyt érintő londoni reformterveket és elképzeléseket.