Emma napja van. | 2024.04.19

Szijjártó: a visegrádi országok Schengen barátai

2016-02-04 07:16:07

 

A visegrádi országok (V4) Schengen barátai, ezért olyan értelmes alternatívát kell tudniuk felmutatni, amellyel megvédhető a schengeni övezet - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna műsorában szerdán.

 

    A politikus kifejtette: azért hívták meg a V4 következő, prágai csúcstalálkozójára Macedóniát és Bulgáriát, mert az EU jelenleg délről védtelen, ezért egy második védvonalat kell létrehozni. 
    Ezért van szükség e két országra, és furcsa helyzet, hogy a schengeni zóna védelmét két olyan országtól várják, amelyek nem tagjai az övezetnek, sőt az egyikük még az uniónak sem - mutatott rá.
    Azzal kapcsolatban, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke bírálta Magyarországot, Szijjártó Péter közölte: tisztességtelen az EP-elnök magatartása, lenézi a közép-európai országokat, amit kifejezetten sérelmeznek és visszautasítanak. 
    Magyarországnak járnak az uniós források, amelyek "nem könyöradományok", hanem a szerződéseken alapulnak - magyarázta. Mint mondta, ehhez semmi köze annak, hogy milyen álláspontot képvisel Magyarország a bevándorlás ügyében. 
    Az EP elnöke "európaiatlan magatartást tanúsít ebben az ügyben" - tette hozzá.
    A külügyminiszter kitérve Nagy-Britanniára, elmondta, az EU érdeke, hogy a szigetország az unió része maradjon, "az EU erősebb Nagy-Britanniával, mint nélküle". 
    Egyes brit elképzeléseket támogat is Magyarország - közölte. Emlékeztetett: hétfőn Budapestre látogat a lengyel miniszterelnök, aki pénteken a brit kormányfővel tárgyal, így közös álláspontot igyekeznek majd kialakítani az ügyben. 
    A Nagy-Britanniában tisztességesen dolgozók érdekeit meg akarják védeni - fűzte hozzá.
    Szijjártó Péter a szerdai, lengyel kollégájával folytatott megbeszéléseiről azt is elmondta: kölcsönösen elismerték, hogy vannak olyan ügyek, amelyek megoldásához pragmatikus együttműködésre van szükség Oroszországgal, ilyenek az energetikai kérdések vagy Szíria ügye. 
    A minszki megállapodásokat mindenkinek teljes mértékben be kell tartania, de párbeszédre van szükség Oroszországgal, mert az európai versenyképesség további csökkenéséhez vezetne, ha Oroszország és Európa még csak beszélni sem tudna egymással - vélekedett.