György napja van. | 2024.04.24

Migránsok bénítják a forgalmat Görögországból Macedónia felé

2016-02-02 18:15:00

 

Megbénította kedden a forgalmat a Görögországból Macedóniába vezető legfontosabb főúton több száz, Görögország északi részén rekedt migráns.

 

    A zömmel szíriai menekültek serege az úttesten ülve követeli, hogy Macedóniába juthasson. A  forgalmat ugyanis akadályozzák macedón taxisok és görög földművesek. Az utóbbiak a határ görög oldalán traktorokkal állják el az utat tiltakozásul a görög kormány szigorító jellegű nyugdíjreformja ellen, a macedón taxisok pedig a vasúti közlekedést blokkolják. Ők azt nehezményezik, hogy a rendőrség elsőbbséget ad a vonatoknak és az autóbuszoknak a migránsok szállításában Szerbia felé. 
    A közlekedés személyautóval mindazonáltal nem bénult meg, csupán akadozott a görög-macedón határon. Ugyanakkor vagy 80 busz - tele migránsokkal - nem tud továbbhaladni. Ezt megelégelve sok migráns dühében, hogy ő nem juthat tovább Macedónia felé, kiszállt a veszteglő buszokból, és az úttestre ülve megbénította teljesen a forgalmat. Egy csoport gyalog vágott neki Macedóniának. 
    A görög hatóság és segélyszervezetek sátrakat állítottak fel az út mentén, de sok férfinak csak a szabad ég alatt jutott hely.
    Januárban további 62 ezer migráns érkezett Görögországba dacolva a téllel, a tengeri közlekedést a korábbinál is veszélyesebbé tevő időjárással. Számuk többszöröse a tavaly januárinak. Segélyszervezetek munkásai szerint egyre magasabb a migránsok között a nők és a gyerekek arnya: míg régebben 10 százalék körüli volt, mostanában már eléri a 60-at. 
    Keddre egyébként kaotikus állapotok alakultak ki a Görögország és Bulgária közötti legfontosabb határátkelőnél is, mivel a több mint két hete sztrájkoló görög gazdák traktorjaikkal ott ugyanúgy akadályozzák a forgalmat. Szintén csak a személygépkocsikat engedik át a promahon-kulatai átkelőn, a teherautók kénytelenek a határon vesztegelni. A görög oldalon 11 kilométer hosszan torlódtak fel a kamionok, míg Bulgáriában 10 kilométeresre nőtt a várakozó teherautók oszlopa - mondták szemtanúk.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány