Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egy éven belül magyar állampolgár lesz a háromszéki városok lakóinak fele

2016-02-02 16:28:11

 

Egy éven belül magyar állampolgár lesz a székelyföldi Háromszék négy városa felnőtt lakosságának a fele - közölte a Maszol.ro portál egy szociológiai felmérés eredményeit bemutató keddi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóról szóló tudósításában.

 

    A 2015 novemberében végzett felmérésben Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Baróton több mint tízezer személyt kérdeztek meg a kedvezményes honosításról és településük problémáiról. Kiderült, hogy a háromszéki magyar városok felnőtt lakosságának 42 százaléka már megszerezte a magyar állampolgárságot, és további 12 százalékuk egy éven belül szeretné igényelni azt.
    Barna Gergő szociológus rámutatott, hogy elsősorban fiatalok és magasan képzettek igényelték a magyar állampolgárságot. Legtöbben a magyar etnikai identitással indokolták ezt, de sokan gyakorlatiasabb okokat is megneveztek. Például azt, hogy a magyar állampolgárság megkönnyíti számukra a külföldre utazást, például az Egyesült Államokba, a munkavállalást, a tanulást és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést. A megkérdezettek mindössze 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a magyar állampolgárságát kihasználva szeretne külföldre emigrálni.
    Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi szervezetének elnöke rámutatott, hogy támogatják a könnyített honosítást, de szeretnék, ha a magyar kormány olyan programokat rendelne melléje, amelyek a szülőföldön való boldogulást segítenék.
    A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint több javaslatot is megfogalmaztak a magyar kormánynak, például kérték, hogy terjesszék ki a határon túli cégekre a növekedési hitelprogramot, ami a kis- és középvállalkozókat támogatná, és a munkahelyteremtést ösztönözné, de kedvezményes kamatú kölcsönökkel is ösztönözhetnék a beruházásokat. http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/59645-egy-even-belul-a-haromszeki-magyarok-fele-magyar-allampolgar-lesz