Auguszta napja van. | 2024.03.29

BMI - Londoni elemzők: erős évkezdet a közép-európai gazdaságokban

2016-02-01 20:55:00

Londoni pénzügyi elemzők szerint a hétfőn ismertetett januári gyáripari beszerzésimenedzser-indexek (BMI) erőteljes évkezdetre vallanak a közép-európai EU-gazdaságokban.
 Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra kiszámított, súlyozott BMI-átlag a múlt hónapban 51,1 volt, ugyanannyi, mint decemberben és novemberben.
    Az 50 feletti BMI-mutatók a vizsgált gazdasági szektorok teljesítményének növekedését jelzik; az 50 alatti index visszaesésre utal.
    A Capital Economics londoni elemzői külön kiszámolták Magyarország, Csehország és Lengyelország súlyozott feldolgozóipari BMI-indexét, és ez jobb lett a szélesebb térségi átlagnál: a közép-európai hármak ipari aktivitási mutatójának átlaga januárban 52,7 volt a decemberi 52,6 után.
    A ház becslése szerint ez 5 százalék körüli éves összevetésű ipari növekedést vetít előre a következő hónapokra e három gazdaságban.
    A Capital Economics elemzőinek véleménye szerint a januári lengyel BMI-mutató, amely 52,1-ről 50,9-re süllyedt, valószínűleg ezúttal alulbecsüli a lengyel gazdaság tényleges erejét. Szokatlan ugyanis, hogy a lengyel gyáripari aktivitási mérőszám a magyar és a cseh feldolgozószektor BMI-indexével ellentétes irányban mozogjon, mivel a három gazdaság feldolgozóipari szerkezete nagy vonalakban hasonló, és egyaránt erőteljesen függ a németországi kereslettől. 
    Ráadásul az Európai Bizottság minap ismertetett januári feldolgozóipari bizalmi indexe Lengyelország esetében erősödött, márpedig ez a jelzőszám az elmúlt hónapokban jobb egyezést mutatott a tényleges lengyel gyáripari teljesítményadatokkal, mint a BMI-index - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni közgazdászai.
    A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is azt állapították meg a hétfőn ismertetett BMI-adatokat értékelve, hogy a három közép-európai EU-gazdaság erőteljesen kezdte az évet. 
    A GS elemzői szerint a térségi átlagtól elmaradó lengyel aktivitási mutatót a régión belüli eltérő exportrendelési dinamikák magyarázzák.
    A ház szerint ez jelzi egyben azt is, hogy a három gazdaság feldolgozóipara még mindig mennyire érzékeny a külső keresletre a hazai fogyasztás erősödése ellenére is.
    A Goldman Sachs londoni közgazdászai szerint összességében azonban a térség januári BMI-mutatói meglehetősen robusztus évkezdetre vallanak. A ház szerint ez korlátozza a három gazdaságban a további jegybanki kamatcsökkentések szükségességét.
    Más nagy londoni házak mindazonáltal Magyarország esetében újabb kamatcsökkentéseket valószínűsítenek 2016-ra.
    A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - londoni befektetési részlegének közgazdászai hétfői előrejelzésükben közölték, hogy várakozásuk szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idén a jelenlegi 1,35 százalékról 1,00 százalékra csökkenti alapkamatát, annak ellenére is, hogy a monetáris tanács hosszú időre szóló kamattartási szándékot jelez a piacnak.
    A ház szerint a teljes kosárra számolt idei átlagos magyarországi infláció ugyan 1,4 százalékra gyorsul, de ennek egyetlen hajtóereje a korábbi közműdíj-csökkentések belépő bázishatása lesz, az ennek kiszűrésével számolt maginfláció pedig valószínűleg a jelenlegi szintről is tovább csökken az idén.
    A Commerzbank londoni elemzői azzal is számolnak, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme az idén 2,2 százalékra lassul, elsősorban a térségi autóipari beruházások lendületének várható lanyhulása miatt.