Emma napja van. | 2024.04.19

Kiírták a vajdasági gazdaságfejlesztési támogatások első pályázatait

2016-02-01 17:50:00

Kiírták annak a vajdasági gazdaságfejlesztési programnak az első pályázatait, amelyet a magyar kormány 50 milliárd forinttal támogat - közölte a program lebonyolítását végző Prosperitati Alapítvány hétfőn.
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára novemberben jelentette be, hogy a magyar kormány 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztési programot indít a Vajdaságban. Akkor azt mondta: a keret nagy részét hitelprogram teszi ki, közel 30 milliárd forintos összeggel, a maradék húszmilliárd vissza nem térítendő állami támogatás. Hozzátette: a programot a Vajdasági Magyar Szövetséggel közösen hajtják végre.
    A támogatás egy középtávú, ötéves fejlesztési tervre vonatkozik, a pénz évente érkezik a 2016-2018-as időszakban. A programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, a turizmusra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezik, a cél pedig az, hogy megállítsák, illetve visszafordítsák a fiatalok külföldre vándorlását. 
    Az első pályázati kört január 31-én, tíz területen hirdette meg a Prosperitati Alapítvány, a pályázati folyamat részleteit  Magyar Levente fogja ismertetni csütörtökön Szabadkán. Ezt követően széleskörű ismertető kampány indul a Vajdaság egész területén, amelynek keretében a területi irodákat is megnyitják.