Gedeon napja van. | 2024.03.28

Húsznál is több tisztségviselőt büntették meg justizmord miatt Kínában

2016-02-01 15:02:54

 

Huszonhét kínai tisztségviselőt büntettek meg egy, a kínai Belső-Mongóliában 1996-ban tévedésből halálra ítélt, majd kivégzett 18 éves férfi ügyében - számolt be a kínai média hétfőn.

 

    Az eset nagy port kavart 2014-ben, amikor Észak-Kínában újratárgyalták az ügyet. Időközben ugyanis kiderült, hogy az 1996-os gyilkosságot nem a kivégzett fiú, hanem egy sorozatgyilkos követte el, akit 2005-ben sikerült elfogni.
    Az egykor nemi erőszak és gyilkosság miatt elítélt Huugjiltet az újratárgyalás végén ártatlannak mondták ki. A felmentő ítéletet a terület felsőbíróságának elnökhelyettese hirdette ki, aki egyúttal főhajtással kért bocsánatot a jelen lévő szülőktől. A történtek elszomorítónak, a hibás bírói döntést pedig súlyos leckének nevezte. Úgy tudni, a szülők később 30 ezer jüan (1,3 millió forint) kártérítést kaptak.
    Huugjiltet 1996 áprilisában fogták el, majd vádat emeltek ellene egy nyilvános vécében elkövetett nemi erőszak és gyilkosság miatt. Az első eljárásban fellebbezését másodfokon elutasították, s még ugyanabban az évben, júniusban ki is végezték. Szülei 2006 óta rendszeresen petíciókkal fordultak a bíróságokhoz fiuk ártatlanságát hangoztatva és perújrafelvételt követelve.
    A legfrissebb hírek szerint 26, a téves ítéletért felelős tisztségviselőt, köztük rendőröket és igazságszolgáltatási alkalmazottakat, különböző adminisztratív büntetésben részesítettek. Egy ember, Feng Cse-ming ügyében, akit a munkájával összefüggő más bűncselekményekkel is gyanúsítanak, még nem zárult le a nyomozás. Feng Belső-Mongólia központja, Hohhot város közbiztonsági hivatalának helyettes vezetője volt.
    A kínai média korábban utalt rá, 1995-ben egy kampány keretében központilag felszólították a bűnüldöző szerveket, hogy lépjenek fel keményebben a bűnelkövetőkkel szemben. Abban az évben másfél millió bűnügyben jártak el a hatóságok országszerte. A sajtó a közelmúltban több, már feltárt, illetve újratárgyalás alatt vagy előtt álló esetet is ismertetett, amivel nyíltan rávilágítottak a kínai igazságszolgáltatásban rejlő visszásságokra, az esetenként kikényszerített vallomások súlyos következményeire.