Andrea napja van. | 2024.04.18

Szerbia lakosságának 48 százaléka támogatja az uniós csatlakozást

2016-02-01 14:17:58

 

Szerbia lakosságának 48 százaléka támogatja, 28 százaléka viszont ellenzi az ország európai uniós csatlakozását - derült ki abból a felmérésből, amelynek eredményeit hétfőn közölték Belgrádban.

 

    A szerb kormány európai integrációért felelős irodája december végén végzett közvélemény-kutatást 1027 személy megkérdezésével arról, hogy egy esetleges népszavazáson támogatná-e Szerbia uniós csatlakozását. A válaszadók 15 százaléka mondta azt, hogy nem szavazna, 9 százaléka pedig még nem tudja, milyen választ adna - olvasható az integrációs iroda közleményében.
    A felmérésből az is kiderült, hogy a szerb állampolgárok túlnyomó többsége támogatja a kormány EU-csatlakozásra irányuló reformintézkedéseit, 73 százalékuk úgy vélte, a reformokat nemcsak azért kell megvalósítani, hogy Szerbia az unió teljes jogú tagjává váljon, hanem a lakosság jóléte és az ország helyzetének rendezése érdekében.
    Szerbia és az Európai unió között decemberben nyíltak meg az első csatlakozási tárgyalási fejezetek, amire az ország majdnem két évet várt, a csatlakozási tárgyalásokat ugyanis 2014 januárjában nyitották meg.