Emma napja van. | 2024.04.19

Tasnádi László: sikerrel hajtották végre feladatukat a magyar rendőrök Szlovéniában

2016-01-31 15:58:00

A Szlovéniában december 28-a óta szolgálatot teljesítő magyar rendőrkontingens szakszerűen, törvényesen, fegyelmezetten és sikerrel hajtotta végre feladatait - mondta a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára a hazatérő rendőröket köszöntő beszédében Budapesten vasárnap.

    Tasnádi László hozzátette: a rendőrök öregbítették az ország, a Belügyminisztérium és a rendőrség hírnevét is, ezért a kormány büszke rájuk. Közölte, úgy tudja, a rendőrök közmegelégedésre végezték feladatukat Szlovéniában.
    Szavai szerint a migráció globális probléma, amelyre az Európai Unió (EU) "tesze-tosza" hozzáállása miatt nem született közös megoldás, ezért lokális együttműködésben kellett tenni ellene, és ennek egyik jó példája a magyar rendőrök szlovéniai tevékenysége. Kiemelte a visegrádi együttműködést, amelynek keretében Magyarország kapott és adott is segítséget.
    Tasnádi László azt mondta: úgy gondolja, a magyar kormány először ismerte fel a problémát és tett lépéseket a magyar emberek védelmében. Magyarország nem tett mást, mint betartotta és betartatta az EU bevándorlási szabályait, és ezért "nem minden esetben kapott elismerést" - tette hozzá.
    Tudható, hogy ez jó döntés volt - folytatta -, mert a nemzetállamok, amelyek tapasztalták a helyzetből adódó problémákat, önállóan tesznek lépéseket, azon az úton, amelyre Magyarország egy éve indult el.
    Az államtitkár szerint a migrációs helyzet a közeljövőben csak bonyolódik, mert a nemzetállamok felismerték, hogy ki kell utasítani azokat, akik "nem igazi menekültek", "nem tudni, hogy honnan jöttek, milyen céllal", ezért megkezdődik a visszaáramlás, és a migrációs "áradat" tavasszal is folytatódni fog.
    A második magyar rendőrkontingens, 52 rendőr december 28-án indult el Szlovéniába, ahol az illegális bevándorlással kapcsolatos feladatokat látott el. Szlovén irányítás alatt dolgozva közösen járőröztek a szlovén rendőrökkel a közrend fenntartásáért, a jogsértések megelőzéséért, valamint a schengeni külső határ védelméért.