Gedeon napja van. | 2024.03.28

Influenza - ECDC: Magyarországon egyelőre lassan terjed a vírus

2016-01-31 08:57:00

Egyre több európai ország számol be kiterjedt influenzajárványról, Magyarországon egyelőre lassan terjed a vírus - derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentéséből.

    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi összegzése szerint lassan terjed az influenza. Az év harmadik hetében 10 800 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.
    Mindeközben az ECDC-nek már kilenc ország adott jelentést földrajzilag kiterjed influenzajárványról: Norvégia, Svédország, Finnország, Észtország, Írország, Hollandia, Portugália, Görögország, valamint a szomszédos Szlovénia.
    Az ECDC és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös jelentésében azt állapította meg, hogy a 2015/2016-os influenza szezonból eddig eltelt időben a fertőzések kétharmadáért az influenza A (H1N1) vírus volt felelős. 
    Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy a védőoltás hatékony védelmet nyújthat a kellemetlen tüneteket okozó, súlyos, vagy akár halálos szövődményekkel járó betegség ellen.
    Mint kiemelték: a védőoltást még mindig érdemes beadatni. A védettség ugyanis 10-14 nap alatt kialakul, így aki most kéri az oltást, annak szervezetében a járvány idejére már kialakulhat a védettség - fejtette ki az közleményében az ÁNTSZ.