Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bíróság: sztrájknál a közlekedési szolgáltatónak kell a biztosítandó járatok menetrendjét kidolgoznia

2016-01-29 19:55:00

A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság határozata szerint a sztrájkkal érintett közlekedési szolgáltatónak kell a törvényi rendelkezéseknek megfelelő menetrendet kidolgoznia.

    A bíróság pénteki közleményében ismertette határozatát a miskolci tömegközlekedést érintő esetleges munkabeszüntetéssel kapcsolatban, a még elégséges szolgáltatás megállapításáról érkezett kérelemről. Az elégséges szolgáltatás mértékéről a városi önkormányzat tulajdonában álló Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. és a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezete kért állásfoglalását.
    A bírósági határozat kitér arra, hogy az MVK Zrt.-nek "a megfelelő mértékű menetrendről" legkésőbb a sztrájk megkezdése előtt két nappal a lakosságot tájékoztatnia kell.
    "Az elégséges szolgáltatás törvényi minimumszintje: a munkabeszüntetésben érintett időszakra vetítve vonalanként - helyi személyszállítás esetén - a megrendelt szolgáltatás mennyiségének 66 százaléka, ezt a minimumszintet biztosítani kell, e nélkül a sztrájk jogszerű nem lehet" - állapította meg a bíróság. Kiemelték: "a sztrájk esetére biztosítandó még elégséges szolgáltatás mértékét törvény határozza meg, ezért a bíróság abban érdemben nem dönthet."
    A MVK Zrt. dolgozói visszamenőleges béremelést sürgettek hetek óta. Miután a tárgyaláson nem tudtak megegyezni a felek, a busz- és villamosvezetők a munkabeszüntetés mellett döntöttek. 
    A Magyar Szakszervezeti Szövetség pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy közlekedési tagozata úgy döntött: az ágazat minden területéről részt vesznek azon a fáklyás demonstráción, amelyet a tervek szerint február 3-án a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozva tartanak a borsodi megyeszékhelyen. Azért is lesznek jelen - írták közleményükben -, hogy kiálljanak a közlekedési társaság munkavállalói, szakszervezeti tisztségviselői mellett.