Emma napja van. | 2024.04.19

Nem történt bűncselekmény a Moszkva által kifogásolt berlini eltűnési ügyben

2016-01-29 13:00:58

 

Egy barátjánál tartózkodott az az orosz származású berlini német lány, aki azt állította, hogy "délies kinézetű" férfiak elrabolták és megerőszakolták. Az orosz külügyminiszter a lány eltűnését összefüggésbe hozta a menekültválsággal és bírálta Németországot, a berlini ügyészség pénteken ismertetett adatai szerint azonban nem történt bűncselekmény.

 

    A 13 éves lány mobiltelefonja készülékadatai alapján egy 19 éves barátjánál töltötte a kérdéses, január 12-re virradó éjszakát. A lakásban meg is találták néhány holmiját, és a fiatalember elismerte, hogy a lány nála töltötte az éjszakát - mondta a berlini ügyészség egy szóvivője.
    Hozzátette, hogy nem találtak szexuális bűncselekményre utaló jeleket, és a fiatalembert csupán tanúként hallgatták meg. A lány azért távozott otthonról, hogy elrejtőzzön szülei elől, akiket bekérettek az iskolába, hogy tájékoztassák őket a gyermekükkel kapcsolatos gondokról - mondta a szóvivő az n-tv hírtelevízió beszámolója szerint.
    A 13 éves lány január 11-12-én nagyjából 30 órára eltűnt. Emberrablásról és nemi erőszakról számolt be, amikor előkerült.
    Német sajtójelentések szerint az orosz sajtó jelentős terjedelemben foglalkozott az üggyel, azt sugallva, hogy menedékkérők Berlinben elraboltak és megerőszakoltak egy orosz származású német lányt, a hatóságok pedig eltusolják az ügyet, hogy ne veszélyeztessék Angela Merkel kancellár menekültpolitikáját. A múlt héten szombaton több németországi helyszínen - köztük a berlini kancellári hivatal előtt - tüntetést tartottak németországi oroszok a szövetségi kormány menekültpolitikája ellen.
    Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is az orosz sajtó által felkínált értelmezési keretben kommentálta az esetet kedden Moszkvában, az elmúlt év orosz külpolitikáját összegző sajtóértekezletén. A miniszter a lány ügyéről szólva egyebek között kifejezte reményét, hogy Németországban nem fordul elő, hogy a "migrációs problémák" miatt "szőnyeg alá söprik a gondokat", és a "politikai korrektség" jegyében "megszépítik a valóságot".
    Szerdán Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kijelentette: semmivel sem igazolható az eset felhasználása "politikai propagandára és a migrációról folytatott egyébként is nehéz vita befolyásolására".
    A külügyminisztérium szóvivője, Martin Schäfer érdekesnek nevezte az ügy kezelését az orosz sajtóban. Hangsúlyozta: a német kormány meggyőződése, hogy "felvilágosult polgárok önállóan ítéletet tudnak alkotni mindarról, amiről az orosz vagy más sajtóban beszámolnak", és "hosszabb távon mindig érvényes, hogy a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát".