Emma napja van. | 2024.04.19

Czibere: a szociális ellátásban a maximumra kell törekedni

2016-01-29 12:09:36

A szociális biztonság nem minimum-

követelmény, a szociális ellátásban dolgozóknak a maximumra kell törekedniük, így válhat a társadalom is befogadóbbá - mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken, békéscsabai sajtótájékoztatóján.

 

    Az államtitkár a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat felújított épületének átadóján kifejtette: az állami fenntartású szociális intézmények felújítására 2015-ben csaknem tízmilliárdot fordítottak, ami azt mutatja, hogy "az állam tud jó gazda lenni, volt értelme az állami fenntartás megszervezésének".
    Közölte, európai uniós forrásból 7,2 milliárd forintot fordítottak energetikai korszerűsítésre, míg saját forrásból 2,4 milliárdot a régóta fennálló műszaki problémák, esetenként a tetőfelújítás megoldására, illetve eszközbeszerzésre költöttek.
    Czibere Károly úgy fogalmazott: a szociális intézmények megújítása, korszerűsítése mellett fontos a szociális szakemberek "megújulása", folyamatos képzése is a szolgáltatások színvonalának emeléséhez. Utóbbit szolgálta 2014-2015-ben a bérpótlék és a bérkiegészítés formájában adott béremelés, és az idén reményei szerint elinduló életpályamodell - tette hozzá.
    Az MTI-nek elmondta: bérpótlékra 2014-ben 12 milliárd forintot fordítottak, a bérkiegészítésre abban az évben 7,5 milliárdot, tavaly 20 milliárdot, idén pedig 28 milliárd forintot költenek. Hozzátette: reményei szerint júliusban kerülhet a kormány elé a szociális ágazatban dolgozók életpályamodellje, amely - elfogadása esetén - 2017 közepén indulhatna el.
    Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke egész Békés megye ünnepének nevezte az eseményt. A felújítás a jobb munkakörülmények megteremtése mellett energiamegtakarítást is jelent az intézmény számára, amelyben 37 év elteltével cserélték ki a nyílászárókat - mondta.
    A Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat energetikai korszerűsítésére, nyílászárócserére és szigetelésre, valamint egy biomassza-erőmű kialakítására európai uniós forrásból összesen 286 millió forintot fordítottak.
    Az 1978-ban létesült intézmény 2007. július 1-je óta látja el Békés megye gyermekvédelmi szakellátási feladatait. Az integrált központban 115 férőhelyes ápoló-gondozó otthon, rehabilitációs célú lakóotthon működik, és ott zajlik a fogyatékossággal élők nappali ellátása is.