Auguszta napja van. | 2024.03.29

A horvát kormány javítani kíván a szomszédos országokkal való viszonyon

2016-01-29 07:15:17

 

Miro Kovac horvát külügyminiszter javítani kíván a szomszédos országokkal való viszonyon, amely szerinte a migránsválság miatt romlott meg - közölte a horvát hírügynökség (Hina) csütörtökön.

 

    Kovac szerint Szlovéniával, Szerbiával és Magyarországgal a migrációs válság miatt romlott meg a viszony, ezért a horvát külpolitika prioritásként kezeli ezen országokkal való jó kapcsolatok visszaállítását. 
    A Hina szerint a külügyminiszter hamarosan ellátogat az említett országokba, első útja azonban Bosznia-Hercegovinába vezet majd.
    A miniszter a bevándorlási politikával kapcsolatban kijelentette: "a berlini nagylelkűség most találkozott a realitással".
    "Ha Németország drasztikusan csökkenti a migránsok fogadását, majd Ausztria követi őt ebben, Horvátországnak is ugyanezt kell tennie" - jelentette ki.
    Kovac kiemelte, hogy ez hosszú távon nem hatékony megoldás, de Horvátország számára nem marad más hátra, mint maga is lezárja határit, hogy eredményesen tudja kezelni a migránsáradatot és megvédje saját területét.
    Újságírói kérdésre, miszerint Horvátország az Adria-Baltikum-Fekete-tenger kezdeményezéssel közeledni akar-e Magyarország és Lengyelország felé, mint olyan országok felé, amelyeket számos kritika ért a közelmúltban a bevándorlás-ellenességük, a sajtószabadság veszélyeztetése és a hatalmi ágakra való nyomásgyakorlásuk miatt, Kovac azt mondta: "a kezdeményezés hozzájárul Horvátország külpolitikai emancipációjához" és elutasította a kritikákat.
    Kovac szerint Horvátországnak ki kell használnia specifikus földrajzi helyzetét és aktívnak lennie, hogy gazdaságilag profitálni tudjon az ügyből és erősíteni tudja energiafüggetlenségét.