Gedeon napja van. | 2024.03.28

Vasárnap lejárnak a tavalyi megyei matricák

2016-01-28 12:30:16

 

Január 31. vasárnap éjfélig érvényesek a tavalyi megyei autópálya matricák és az országos éves jogosultságok, ezért aki idén is ezekkel az e-matrica típusokkal szeretné használni a díjköteles autópályákat és autóutakat, érdemes minél hamarabb megváltania az új, 2016-os jogosultságokat - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) csütörtöki közleményében.

 

    Az e-matricát legegyszerűbben az interneten keresztül lehet beszerezni, mindössze néhány kattintással az ematrica.autopalya.hu oldalon, vagy okostelefonról mobil alkalmazással, vagy SMS-ben. A megszokott értékesítési pontokon, így a benzinkutakon is lehet jogosultságot váltani, mint ahogy a NÚSZ országszerte 18 helyen megtalálható ügyfélszolgálati irodáiban. 
    A közlemény emlékeztet: 2016-ban nincsenek érdemi változások az e-matricás útdíjszedési rendszerben. Nem emelkedtek az árak, nincsenek újabb díjkategóriák, a díjköteles úthálózat pedig csak az M43 és M85 tavaly átadott szakaszaival bővült. Fontos újdonság, hogy a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak kedvezményüket ezentúl egy kormányablakon keresztüli előzetes bejelentést követően, már a vásárláskor érvényesíthetik a D2 kategóriába tartozó gépjárműveikre.
    A tájékoztatás szerint idén 4 hét alatt közel félmillió megyei matricát vettek az autósok, vagyis a tavalyi egész éves megyei értékesítés egyharmadát. Az összes matricatípusból januárban mintegy 1,2 millió darab fogyott, ami mennyiségét tekintve 6,5 százalékkal, a bevételeket tekintve azonban csupán 2,1 százalékkal marad el a tavalyi év hasonló időszakának eredményeitől. Ennek oka a tavalyi, jelentős változásoknál tapasztaltakhoz képest mérsékeltebb érdeklődésre, és az autósok új rendszerben kialakult vásárlási szokásaira vezethető vissza - írták.
    Az ellenőrzési tapasztalatok szerint a bliccelők aránya csupán kismértékben nőtt, éves átlagban 2-3 százalék körül mozog, ami nemzetközi szinten is kedvező arány. 
    Az e-matricás rendszerben a hazai díjköteles úthálózaton autózók 2015-ben közel 28 százalékkal több országos éves jogosultságot vásároltak, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Ugyanakkor a havi matricából kevesebb fogyott 22 százalékkal. Míg a heti-10 napos matricák iránti kereslet nem változott, az új, megyei matrica típusból 2015-ben több mint 1,3 milliót váltottak az autósok, elsősorban a havi matricák rovására. Tavaly több százezer új felhasználó jelent meg, ők azok az autósok, akik korábban alsóbbrendű utakon közlekedtek.
    A pótdíjak elkerülése érdekében felhívták a figyelmet arra, hogy az e-matricát minden esetben előre, a pályára való felhajtás előtt kell megváltani. Vásárláskor, még kifizetés előtt érdemes ellenőrizni a díjkategória, rendszám, felségjelzés és érvényességi idő helyességét.