Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az üzleti életben is hasznosítható vezetéselméletről írt könyvet a Magyar Honvédség magas beosztású katonája

2016-01-27 21:40:00

A brit királyi katonai akadémián és a Magyar Honvédségnél szerzett vezetéselméleti tapasztalatain alapuló, az üzleti életben is hasznosítható könyvet írt a Porkoláb Imre ezredes, aki július óta a NATO stratégiai parancsokságának pentagoni képviselőjeként Washingtonban teljesít szolgálatot.
Porkoláb Imre Szolgálj, hogy vezethess címmel írt könyvéről, a hagyományostól eltérő vezetésről a HVG Business Szalonjának rendezvényén tartott előadást szerdán Budapesten. 
    Porkoláb Imre kiemelte: katonaként elsődlegesen azt tanulta meg, hogy az embernek ismernie kell saját határait. Fontosak az egyéni kihívások, az egészségfejlesztés, a mentális és fizikai fejlődés, de mindeközben a pihenésre is gondot kell fordítani. Fontos az egyensúly - emelte ki. 
    Az ezredes elmondta, hogy egy a közelmúltban végzett amerikai felmérés szerint az emberek nem feltétlenül a konkrét menedzsmentet tekintik "vezetőnek". A megkérdezettek többsége azt válaszolta vezető bárki lehet, aki hatást gyakorol az emberek egy csoportjára.
    Mint kiemelte: az üzleti életben is akkor lehet valaki egy szervezet számára hiteles vezető, ha saját magát is képes irányítani. Ezzel együtt nagyon fontos a csapatépítés. Porkoláb Imre szerint nehéz napjainkban állandóságra, kiszámíthatóságra törekedni. A vezetőknek figyelembe kell venni, hogy folyamatosan változik az emberek szemlélete, s ezzel együtt változik a szervezeti kultúra is. Egy állandóan változó környezetben kell helyt állni - hangsúlyozta.
    Porkoláb Imre húszévesen a volt Varsói Szövetség országainak katonái közül elsőként került ki a világ egyik legjobbnak tartott vezetőképző intézményébe, Nagy-Britanniába, a Sandhursti Királyi Katonai Akadémiára. Később az amerikai haditengerészet posztgraduális iskolájában is tanult, ahol gerillaharccal és terrorizmussal kapcsolatban folytatott tanulmányokat. Tíz évig a magyar különlegesműveleti-képesség fejlesztést segítette elő különböző vezetési szinteken. Tavaly júliusban választották ki a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokának (SACT) pentagoni képviselőjévé, ahol feladata, hogy kapcsolatot tartson az amerikai egyesített vezérkar és az amerikai védelmi minisztérium képviselőivel, továbbá a Washingtonban lévő kutatóintézetek és oktatási intézmények vezetőivel. 
    Az ezredes elmondta: a könyv történetének alapját, keretét a Sandhursti Királyi Katonai Akadémia egyéves kiképzése adta, ezzel együtt úgy véli, vezetéselméleti tapasztalatait elsősorban a Magyar Honvédségnek köszönheti. Porkoláb Imre a brit akadémián, kiképzése végén a legjobb külföldi hallgatónak járó tiszti pálcát is megkapta. Porkoláb Imre ennek kapcsán megjegyezte: két évvel később ismét egy magyar katona végzett a legjobbként. "A magyarok piszkosul jó katonák" - jegyezte meg.